Τι συμβαίνει όταν τα αντικείμενα ενός πολιτισμού μετατρέπονται σε «ευρήματα», εμφανίζονται ως αποσπάσματα και πώς καθορίζεται η προσπάθεια του αρχαιολόγου να συνθέσει εκ νέου μία εικόνα;

Ποια θα είναι η θέση της σημερινής «αρχαιότητας» στο μέλλον; Μέσω ποιας διαδρομής μεταφράζονται τα ευρήματα του παρελθόντος από ακαθόριστα θραύσματα ύλης σε αναγνωρίσιμα αντικείμενα και πώς επηρεάζει η ερμηνεία του αρχαιολόγου τη ματιά του θεατή;

Το Κουφονήσι, στους χώρους της υπό διαμόρφωση Αρχαιολογικής Συλλογής Κουφονησίου (παλιό Δημοτικό σχολείο του νησιού) φιλοξενεί εφέτος το καλοκαίρι (20 Ιουνίου – 2 Σεπτεμβρίου) ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης με κέντρο αναφοράς το «αρχαιολογικό εύρημα» και τη θέση του στο εκάστοτε παρόν. Τίτλος της «Constellations in the dirt/Αστερισμοί στο χώμα».

Η διοργάνωση γίνεται από τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Στην έκθεση παρουσιάζονται γλυπτά, μικρές εγκαταστάσεις, ηχητικά έργα από τους εξής καλλιτέχνες: Βαγγέλη Βλάχο, Hypercomf, Θάλεια Ιωαννίδου, Κωνσταντίνο Κωτσή, Theo Michael, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Βασίλη Παπαγεωργίου, Κώστα Ρουσσάκη και Κώστα Σαχπάζη.

Το αρχαιολογικό περιβάλλον του συμπλέγματος των μικρών Κυκλάδων, των Κουφονησίων και της Κέρου –άγονη γη και ταυτόχρονα εύφορος αρχαιολογικά τόπος– λειτουργεί ως κίνητρο εικαστικής δημιουργίας για δύο νέες αναθέσεις έργων από τον ΝΕΟΝ στους καλλιτέχνες Μαλβίνα Παναγιωτίδη και Κώστα Ρουσσάκη.

Στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται το φιλμ «Triumph Over Time» του αρχαιολόγου Oscar Broneer, γυρισμένο το 1947 για την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, που περιγράφει το αρχαιολογικό τοπίο στην Ελλάδα μεταπολεμικά.

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Ειρήνης Καλλιγά και του Φάνη Καφαντάρη. Εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων συντονίζει ο Στέφανος Κεραμίδας.

Η Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου

Η Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου πρόκειται να στεγαστεί στο παλαιό Δημοτικό σχολείο Κουφονησίων, το κτίριο του οποίου παραχωρήθηκε πρόσφατα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων από τη Δημοτική Κοινότητα Κουφονησίων. Αυτή η παραχώρηση καταδεικνύει τη σαφή πρόθεση της τοπικής κοινωνίας να συνδεθεί με τον αρχαιολογικό πλούτο της συστάδας των νήσων που απαρτίζονται από το Άνω και Κάτω Κουφονήσι, την Κέρο και τη νησίδα Δασκαλιό. Από την πλευρά της, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, αναγνωρίζοντας την ισχυρή επιθυμία της κοινότητας, βρίσκεται στη διαδικασία της εκπόνησης των απαραίτητων μελετών που θα μπορέσουν με τρόπο θελκτικό και διαδραστικό να καταδείξουν πλευρές ενός σημαντικού πολιτισμού που άκμασε στην Πρωτοκυκλαδική περίοδο (3η χιλιετία π.Χ.) αλλά και να αναπαραστήσουν την εικόνα των νήσων κατά τους αρχαίους και βυζαντινούς χρόνους.

Με αυτό το δεδομένο, και έως την υλοποίηση του έργου της Αρχαιολογικής Συλλογής Κουφονησίου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ, επιδίωξε για το φετινό καλοκαίρι την παρουσίαση μια εναρκτήριας έκθεσης σύγχρονης τέχνης, που θα βρει την αφετηρία της στον αρχαιολογικό πλούτο των νήσων και θα μεθερμηνεύσει δημιουργικά το πολιτιστικό κεφάλαιο του χώρου και των κατοίκων του.