Επιστημονική διημερίδα με τίτλο «“The work of magic art”: Ιστορία, χρήσεις και σημασίες του μνημείου των Incantadas της Θεσσαλονίκης» θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 9 και 10 Ιουνίου 2018.
Οι Μαγεμένες ή Ιncantadas, τα γλυπτά μιας ρωμαϊκής κιονοστοιχίας της Θεσσαλονίκης που το 1864 αποσπάστηκαν από τον παλαιογράφο Εμμανουέλ Μιλλέρ και κατέληξαν στο Λούβρο, αποτελούν μια γοητευτική ιστορία, μέσα από την οποία μπορούμε να ανασυνθέσουμε το παρελθόν αλλά και το παρόν της πόλης. Παρελθόν αρχαίο, συνυφασμένο με τη ρωμαϊκή και βυζαντινή Θεσσαλονίκη, παρελθόν οθωμανικό, συνδεδεμένο με τις διαφορετικές εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες που ζούσαν στην πόλη από τον 15ο αιώνα έως τις αρχές του 20ού, παρελθόν νεότερο, η ιστορία της Θεσσαλονίκης ως «συμπρωτεύουσας» του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Σήμερα, οι Incantadas, προϊόντα μαγείας όπως τις χαρακτήρισαν οι περιηγητές Stuart και Revett αποτυπώνοντας τις δοξασίες των Σαλονικιών του 18ου αιώνα, φαίνεται ότι επανέρχονται –συμβολικά και μη– στο προσκήνιο. Παρότι για δεκαετίες ξεχασμένες, η ιστορία τους ανακαλύπτεται εκ νέου σταδιακά, επηρεάζοντας τη δημόσια συζήτηση για την πολιτιστική μνήμη και ταυτότητα της πόλης, την οργάνωση του δημόσιου χώρου της αλλά και τη διαχείριση των υλικών καταλοίπων της και των αναπαραστάσεών τους.
Τη συζήτηση τροφοδοτεί και η «επιστροφή» αντιγράφων των γλυπτών στην πόλη το 2015, και, από τον Σεπτέμβριο του 2017, η έκθεσή τους στο προστώο του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Η διημερίδα, η οποία διοργανώνεται από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αποσκοπεί σε μία συνολική αποτύπωση του ερευνητικού προβληματισμού γύρω από την ιστορία, την ερμηνεία, τις περιπέτειες, τις χρήσεις και τη σημασία του γλυπτικού αυτού συνόλου. Φιλοδοξεί να προσεγγίσει το μνημείο μέσα από ποικίλες οπτικές (αρχαιολογική, ανθρωπολογική, μουσειολογική, φιλολογική, ιστορική και άλλες), καθιστώντας την ιστορία των Incantadas, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αφορμή προβληματισμού τόσο για την ερμηνεία όσο και για τη διαχείριση και πρόσληψη της αρχαιολογικής κληρονομιάς στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης από τα ρωμαϊκά χρόνια μέχρι σήμερα.
Είσοδος ελεύθερη.