Tην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, καθώς και των χάλκινων αγαλμάτων του Μπενίν στη Νιγηρία, αλλά και των αντικειμένων που λεηλατήθηκαν από το Καλοκαιρινό Παλάτι της Κίνας ζήτησαν οι παρουσιαστές της εκπομπής «Civilisations» του BBC, γράφουν οι Times του Λονδίνου.
Ο ιστορικός Ντέιβιντ Ολοσούγκα, ο οποίος παρουσιάζει το πρόγραμμα «Civilisations» μαζί με τη Μέρι Μπερντ και τον Σάιμον Σάμα, είπε ότι η Βρετανία πρέπει να αντιμετωπίσει την ιστορία της και ότι κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον της για να έχει οικονομικά ευεργετικές σχέσεις στο μέλλον με χώρες των οποίων η πολιτιστική κληρονομιά «εκλάπη μετά από βίαιες επιδρομές», γράφουν οι Times.
Το δημοσίευμα αναφέρει μάλιστα ότι ο παρουσιαστής του προγράμματος του BBC πρότεινε χαριτολογώντας «οι θιγόμενες χώρες, των οποίων έργα τέχνης έχουν κλαπεί, θα μπορούσαν να έχουν δύο λεπτά στα μουσεία με ένα καροτσάκι για ψώνια για να αρπάξουν τους χαμένους θησαυρούς».
Ο Ολοσούγκα, ο οποίος είναι Βρετανός-Νιγηριανός, δήλωσε ότι λυπάται βαθιά για τα χάλκινα αγάλματα του Μπενίν, πολλά από τα οποία εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο. Αποκτήθηκαν από μια βρετανική εκστρατευτική δύναμη το 1897, όταν το βασίλειο του Μπενίν, που τώρα είναι μέρος της Νιγηρίας, αψήφησε τη βρετανική αυτοκρατορία επιβάλλοντας δασμούς. «Νομίζω ότι είναι μια πολύ, πολύ σαφής περίπτωση ιδιοποίησης και κλοπής», είπε. «Τα έργα που θεωρούμε ως τα σπουδαιότερα πολιτιστικά αντικείμενα, τα μεγαλύτερα έργα τέχνης μας βρίσκονται στα μουσεία άλλων χωρών και γνωρίζουμε την ημερομηνία λήψης και τις συνθήκες που ελήφθησαν».
Ο πολιτιστικός επαναπατρισμός έχει γίνει όλο και πιο έντονο θέμα για τα βρετανικά ιδρύματα, γράφουν οι Times. Ο Πρόεδρος Μακρόν της Γαλλίας έχει δεσμευθεί να επιστρέψει όλα τα «λεηλατημένα» αντικείμενα από τα μουσεία της χώρας του στην Αφρική. Ωστόσο, ο Τρίστραμ Χαντ, διευθυντής του Μουσείου V&A, δήλωσε ότι αυτή η προσέγγιση είναι λάθος, ενώ ο ομόλογός του στο Βρετανικό Μουσείο, Χάρτγουινγκ Φίσερ, απέκλεισε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ο Ολοσούγκα είπε ότι για το εθνικό συμφέρον, τα μουσεία έπρεπε να ξανασκεφτούν. «Ένας φίλος μου, ένας παραγωγός τηλεόρασης, κάποτε βγήκε με μια λαμπρή λύση: είπε ότι πρέπει να έχουμε μια ειδική έκδοση του Supermarket Sweep, όπου κάθε χώρα θα έχει ένα τεράστιο καροτσάκι για ψώνια και δύο λεπτά στο Βρετανικό Μουσείο. Ίσως έχει δίκιο, ίσως αυτός είναι ο δρόμος προς τα εμπρός».