Για τις «Μεταλλαγές της βυζαντινής πόλης στην Ιστορία» θα μιλήσει ο ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Γεώργιος Μ. Σαρηγιάννης, στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Γ.Μ. Σαρηγιάννης: «Το Βυζάντιο ιδρύθηκε σε ελληνορωμαϊκά θεμέλια, αλλά με επιστέγασμα πρωτοχριστιανικό. Σε όλη τη διάρκεια του βίου του, αμφιταλαντευόταν ανάμεσα στην ελληνoρωμαϊκή ανθρωπομορφική θεολογία και στην πνευματική υπόσταση του Θεού του πρώτου Χριστιανισμού, του Ιουδαϊσμού από τον οποίο αυτός προήλθε, και του Ισλάμ, με αποτέλεσμα στον Χριστιανισμό των Μέσων Χρόνων και μετά, την εμφάνιση και ειδωλολατρικών στοιχείων. Η δομή της πόλης στην περίοδο αυτή ήταν κατά βάση ελληνορωμαϊκή.

»Η αμφιταλάντευση αυτή αφορά και το οικονομικό υπόβαθρο της Αυτοκρατορίας, η οποία πολύ γρήγορα μορφοποιήθηκε στα ασιατικά πρότυπα των μεγάλων θεοκρατικών κοινωνιών της Ανατολής (Μεσοποταμία, Αίγυπτος –φαραωνική και Πτολεμαίων–, Περσία – αρχαία και μεσαιωνική). Η δομή της πόλης τώρα είναι ασιατικού τύπου, με την κυριαρχία του Μεγάλου Παλατίου ως διοικητικού, αλλά και παραγωγικού (μονοπωλιακού εν πολλοίς) κέντρου.

»Η ανασύσταση της Αυτοκρατορίας μετά την ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης το 1261 είχε πλέον ισχυρές δυτικές επιρροές, στον θεολογικό, πολιτικό, οικονομικό αλλά και πολεοδομικό τομέα. Στη φάση αυτή, μεταβάλλεται και η οικονομία του Βυζαντίου, το Παλάτι χάνει τον παραγωγικό και ασιατικό του χαρακτήρα και δυτικοποιείται (Μυστράς, Μονεμβασία, Ιωάννινα, στην Κωνσταντινούπολη εγκαταλείπεται το Μέγα Παλάτιον και η εξουσία ασκείται από το παλάτι των Βλαχερνών)».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018, και ώρα 19.00, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 2, Πατησίων 42).