Σκαρφάλωσε, ακόμα και με αντίξοες καιρικές συνθήκες, σε αμέτρητα βουνά και βράχια, για να δει με τα μάτια του και να εξακριβώσει από μόνος του την ύπαρξη κάποιου αρχαίου ή βυζαντινού κάστρου ή γεφυριού… Για 35 χρόνια στερήθηκε αρκετό χρόνο από τον λιγοστό προσωπικό που διέθετε, για να βάλει σε μια σειρά όλα τα ιστορικά γεγονότα (πολεμικά, κοινωνικά, πολιτικά) από την αρχαιότητα έως σήμερα, καθώς και όλα τα μνημεία του νομού Τρικάλων (αρχαία και βυζαντινά κάστρα, ερείπια αρχαίων οικισμών, εκκλησίες και μοναστήρια, πέτρινα τοξωτά γεφύρια κ.ά.) παρουσιάζοντάς τα σε ένα ογκώδες βιβλίο 672 σελίδων. Ο λόγος για τον δρα Θεόδωρο Νημά, φιλόλογο και ερευνητή της τοπικής ιστορίας, ο οποίος πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ιστορία και Μνημεία των επαρχιών Τρικάλων και Καλαμπάκας. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».
Κατά τη διεξοδική παρουσίαση του ιστορικού μέρους του βιβλίου, σε εκδήλωση στο δημαρχείο Τρικάλων, η Ναυσικά Μουλά, φιλόλογος και πρόεδρος του Φιλολογικού Ιστορικού Λογοτεχνικού Συνδέσμου Τρικάλων (ΦΙΛΟΣ), τόνισε ότι «η ιστορία με τη διαμόρφωση ιστορικής σκέψης που απορρέει από την κατανόηση της πολυσύνθετης και πολυεπίπεδης ανθρώπινης δράσης, παρακολουθεί, ερμηνεύει, διδάσκει. Ειδικότερα, η τοπική ιστορία, επειδή συνδέεται με μέρη οικεία, δίνει κίνητρα για μελέτη και ανοίγει το δρόμο για τη μύηση στη γενική Ιστορία». Κατόπιν εξήγησε ότι ο συγγραφέας στο πρώτο μέρος τοποθετεί τον νομό Τρικάλων στον γεωφυσικό και πολιτικό χάρτη της Ελλάδος, παρουσιάζοντας τα βουνά της Πίνδου και των Χασίων, τις διαβάσεις από και προς την Ήπειρο και τη Μακεδονία, τις πεδιάδες και τα ποτάμια και άλλα γεωλογικά στοιχεία μαζί με πληροφορίες για τις ασχολίες των κατοίκων.
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο δεύτερο μέρος με τίτλο «Ιστορία», που είναι και το εκτενέστερο, και σημείωσε ότι η εξιστόρηση των ιστορικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή του νομού Τρικάλων ξεκινάει από την αρχαιότητα και φτάνει ως τον εμφύλιο πόλεμο. Ειδικότερα, ξεκινά με την ανθρώπινη παρουσία στο Σπήλαιο της Θεόπετρας πριν από 130.000 χρόνια και τους παλαιότερους κατοίκους της περιοχής, τους Πελασγούς, τον ερχομό και την επικράτηση των Θεσσαλών μετά τον Τρωικό πόλεμο, στον οποίο έλαβαν μέρος η Τρίκκη, η Οιχαλία και η Ιθώμη, περνά στις θεωρίες για την καταγωγή των κατοίκων του δυτικού κάμπου της Θεσσαλίας, των Καραγκούνηδων, στις αρχαίες πόλεις που άκμασαν κατά την αρχαιότητα (Τρίκκη, Αιγίνιον, Πέλιννα, Φαρκαδών, Φαϋττός, Οξύνεια, Φαλώρεια, Πιάλεια, Γόμφοι κ.ά.), στις επιδρομές ξένων που σημειώθηκαν κατά τους αρχαίους, ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους, στη διάδοση και επικράτηση του Χριστιανισμού, καθώς και στην παρουσία και τις θεωρίες για την καταγωγή των Βλάχων.
Η κα Μουλά μίλησε και για την περίοδο της Τουρκοκρατίας, η οποία κράτησε σχεδόν μισή χιλιετία, και στη διάρκειά της τα Τρίκαλα είχαν καταστεί το διοικητικό κέντρο των Οθωμανών και το θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο των Θεσσαλών. Έκανε λόγο για τα σχολεία και τους δασκάλους τους, τους Τρικαλινούς λογίους, τα επαναστατικά κινήματα, τους Τρικαλινούς αγωνιστές, την ανάπτυξη της οικοτεχνίας και του εμπορίου. Παρουσίασε επίσης τη συμμετοχή των Τρικαλινών, μετά τη δική τους απελευθέρωση το 1881, στον Μακεδονικό Αγώνα, στους Βαλκανικούς πόλεμους 1912-1913, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μικρασιατική Εκστρατεία και στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο 1940-1941, καθώς και στην περίοδο της ιταλικής και γερμανικής Κατοχής στον Ν. Τρικάλων και την Εθνική Αντίσταση (1941-1944), επισημαίνοντας ότι η περιοχή Τρικάλων έπαιξε σπουδαίο ρόλο σε αυτή.
Κατόπιν η κα Μουλά τόνισε ότι ο συγγραφέας, με ιδιαίτερη προσοχή και αντικειμενικότητα, δίνει και τα θλιβερά γεγονότα του Εμφυλίου Πολέμου (1946-1949) και παραθέτει όλες τις εμφύλιες συγκρούσεις που έλαβαν χώρα εντός του Ν. Τρικάλων, αλλά και τις σπουδαιότερες μάχες εκτός αυτού, στις οποίες όμως πολέμησαν Τρικαλινοί.
Κλείνοντας σημείωσε ότι «το βιβλίο του Θ. Νημά γέμει τοπικής ιστορίας, εμπεριστατωμένης και άρτια τεκμηριωμένης μέσω πλουσιότατης ελληνόγλωσσης και ξενόγλωσσης βιβλιογραφίας, το μοναδικό βιβλίο στο είδος του που έχει συγκεντρωμένες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο μαθητής για το σχολείο του, ο ερευνητής για τη μελέτη του και ο φιλομαθής για τον εμπλουτισμό των γνώσεών του. Είναι ένα βιβλίο “βαρύ” από την πλούσια ιστορία του τόπου, που, εκτός των άλλων, έχει αφήσει τα σημάδια της στα ποικίλα μνημεία».
Ο Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης, επίτιμος διευθυντής Αρχαιοτήτων Δυτικής Θεσσαλίας και μέλος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει ανασκαφές στον Ν. Τρικάλων, αναφέρθηκε στον πλούτο των αρχαιοτήτων που κρύβει στα σπλάχνα της η τρικαλινή γη και που όλες καταγράφονται στο βιβλίο του κ. Νημά. Ιδιαίτερες αναφορές έκανε στις αρχαιότητες της πόλεως των Τρικάλων, του Πελινναίου, των Γόμφων και του Πλατάνου.
Την έκδοση χαιρέτησε ο Μιχάλης Λάππας, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Τρικκαίων, ο οποίος εξήρε το βιβλίο του κ. Νημά, διότι σε αυτό περιέχεται όλη η ιστορία του νομού Τρικάλων και παρουσιάζονται όλα τα μνημεία που είναι πολλά και διάσπαρτα σε όλη την έκταση του νομού. Ακόμα έπλεξε το εγκώμιο του κ. Νημά, αφού, όπως είπε, έχει πολλά καλά να θυμάται από τη μαθητική του ζωή που τον είχε καθηγητή του στο Λύκειο. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε και ο εκδότης Αντ. Σταμούλης. Ο Νίκος Αυγελής, ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, προέβη σε μια γενική θεώρηση και παρουσίαση του βιβλίου και τόνισε ιδιαιτέρως τη σημασία της γνώσης της τοπικής ιστορίας και των μνημείων που μας περιβάλλουν.
Ο Δημήτρης Χορταργιάς, πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας και πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματός της, μετά μια σύντομη θετική αναφορά στο βιβλίο, διηύθυνε και συντόνισε την εκδήλωση την οποία συνδιοργάνωσαν το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, ο Φιλολογικός Ιστορικός Λογοτεχνικός Σύνδεσμος Τρικάλων και ο Εκδοτικός Οίκος Κ.-Μ. Αντ. Σταμούλη (Θεσσαλονίκη). Στο τέλος της ο συγγραφέας του βιβλίου ευχαρίστησε το πολυπληθές κοινό που τον τίμησε με την παρουσία του και με συντομία αναφέρθηκε στην 35ετή πορεία της έρευνας και μελέτης της ιστορίας και των μνημείων του Ν. Τρικάλων. Καταλήγοντας ευχαρίστησε εκείνους που τον βοήθησαν στην έρευνα και στη συγγραφή του βιβλίου του.