Για δεύτερη φορά ο δήμος Κηφισιάς έδωσε την ευκαιρία σε πολίτες να δουν από μέσα ιστορικά αρχοντικά της περιοχής, να ακούσουν την ιστορία τους και να μάθουν για την ποικιλία των αρχιτεκτονικών ρυθμών και επιρροών.

Η εκδήλωση «Ξαναζούν τα αρχοντικά της Κηφισιάς» ήταν ουσιαστικά ένας περίπατος στους δρόμους της Κηφισιάς, όχι όμως συνηθισμένος, αφού αποτέλεσε μια ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες τις περίοπτες βίλες αλλά και δρόμους της πόλης με ιδιαίτερη προσωπικότητα μέσα από την ανάλυση των οδωνυμίων. Παράλληλα, αποτέλεσε ευκαιρία για ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορία.

Οι περιπατητές, για παράδειγμα, άκουσαν την ιστορία του Ραγκαβή, επιφανούς Φαναριώτη, της ομώνυμης οδού, αλλά περπάτησαν και στην οδό Κοκκινάκη, το όνομα της οποίας τιμά την μνήμη του ακάματου κηπουρού Κοκκινάκη της ολάνθιστης Κηφισιάς.

Ο περίπατος στα αρχοντικά ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή το πρωί από την οδό Δηλιγιάννη. Τα παραδοσιακά μόνιππα της Κηφισιάς υποδέχθηκαν τους περιηγητές, δίνοντάς τους την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο. Ο περίπατος συνεχίστηκε στις οδούς Στροφυλίου, Ραγκαβή και Τατοΐου. Οι συμμετέχοντες, στην πορεία της διαδρομής, πληροφορήθηκαν για τα ρωμαϊκά λουτρά, για το Άντρο των Νυμφών αλλά και το «Θηρίο» της Κηφισιάς.

Το εκκλησάκι της Παναγιάς Ξυδούς καθώς και τέσσερις εμβληματικές κατοικίες άνοιξαν τις πύλες τους, κάποιες μάλιστα και εσωτερικά, υποδεχόμενες τους περιπατητές.

Η Βίλα Βαλλιάνου-Ρωμάνου κτίστηκε περί το 1890 από ξένο αρχιτέκτονα. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα της αγροτικής αρχιτεκτονικής και του ρομαντισμού. Το στυλ αυτό εισάγεται στην Ελλάδα επί Όθωνα: βίλες σε αυτό το στυλ κτίζουν ξένοι αρχιτέκτονες, όπως ο Χάνσεν και ο Τσίλλερ, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Κηφισιά ειδικότερα. Η αρχιτέκτονας και καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόιπελ ονόμασε το στυλ αυτό ελληνο-ελβετικό και ο όρος έχει επικρατήσει πλέον καθολικά.

Η Βίλα Νόρμα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής, ιδιαίτερα ως προς την εσωτερική διακόσμηση. Στον εκλεκτικισμό ο αρχιτέκτονας δεν ακολουθεί ένα συγκεκριμένο ιστορικό στυλ, αλλά επιλέγει και συνδυάζει τα «καλύτερα» στοιχεία από διαφορετικά στυλ και περιόδους. Στην οικία ιδιοκτησίας Φράγκου, όπως είναι το επίσημο όνομα της Βίλας Νόρμα, αναγνωρίζουμε στοιχεία γραφικά, νεοκλασικά, κυρίως όμως αρ νουβώ.

Η εκκλησία της Παναγίας Ξυδούς έχει μακραίωνη ιστορία, μιας και η κτίση του ναού ανάγεται στον 13ο αιώνα, στην Υστεροβυζαντινή περίοδο.

Η Οικία Ράλλη κτίστηκε μεταξύ 1900 και 1905. Κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα η κατοικία πέρασε διαδοχικά στον Ιωάννη Πάικο, στον Μιχαήλ Πεσματζόγλου και στους Κων. Κωτσόπουλο και Γρ. Σταθάτο. Η σημαντική αυτή βίλα από άποψη τεχνοτροπίας παραπέμπει σε μεσαιωνικά-φρουριακά αρχιτεκτονικά πρότυπα.

Η Έπαυλη «Πύρνα» ήταν η εξοχική κατοικία της οικογενείας του εφοπλιστή Γεωργίου Νικολάου και πήρε το όνομά της από το παρακείμενο ρέμα της Πύρνας. Πρόκειται για διώροφη νεοκλασική κατοικία, η οποία χτίστηκε περί το 1915. Αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής.

Οι συμμετέχοντες στον τελευταίο σταθμό της περιήγησης απόλαυσαν μια ακόμα νοσταλγική νότα, καθώς οι διδάσκαλοι χορού του δήμου Κηφισιάς παρουσίασαν ένα πρόγραμμα ρομαντικών χορών – βαλς, ταγκό, φοξ τροτ.

Η ανταπόκριση των πολιτών στον δεύτερο περίπατο στα αρχοντικά ήταν πολύ μεγάλη, καθώς μέσα σε λίγα 24ωρα συμπληρώθηκε ο αριθμός των ατόμων που μπορούσαν να παρακολουθήσουν τη δωρεάν περιήγηση.

Για την πραγματοποίηση του εγχειρήματος προσέφεραν τις υπηρεσίες τους περίπου 40 εθελοντές.

«Η Κηφισιά αποτελεί έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής για την Αττική. Πέραν του φυσικού της κάλλους, η πόλη μας διαθέτει περίπου 160 αρχοντικά, τα οποία αποτελούν μια ζωντανή παρακαταθήκη διαφορετικών αρχιτεκτονικών τάσεων που επηρέασαν το αστικό τοπίο της χώρας μας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος.

Και πρόσθεσε ότι με τη δράση «Ξαναζούν τα αρχοντικά, 2η βόλτα» περίπου 500 πολίτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τέσσερις εμβληματικές κατοικίες της Κηφισιάς με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία καθώς και το ιστορικό εκκλησάκι της Παναγιάς Ξυδούς.