Υποχρέωση της πολιτείας χαρακτήρισε την παροχή κινήτρων σε ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων, προκειμένου να τα προστατέψουν και να τα αναδείξουν, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, στη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης «Αρχιτεκτονική κληρονομιά στη Μακεδονία και τη Θράκη».
Όπως είπε η υφυπουργός στην ομιλία της, δημιουργείται μια μεγάλη υποχρέωση και προς τους ιδιοκτήτες και προς όλους αυτούς που κατέχουν διατηρητέα κτίρια να καθοριστούν και να δοθούν ικανά κίνητρα και ανταποδοτικά οφέλη που θα τους βοηθήσουν στην αποκατάσταση και στη διατήρησή τους. «Είναι σημαντικό το κράτος να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους για να προστατέψουν και να αναδείξουν την περιουσία τους κάτι που θα είναι προς όφελος όλων. Αυτό θέλω να είναι το μήνυμα αυτής της έκθεσης» πρόσθεσε.
Η έκθεση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αθλητισμού του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) και τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στη Θεσσαλονίκη.
Εκτίθενται περισσότερες από εκατό φωτογραφίες με διατηρητέα κτίρια περιοχών και παραδοσιακών οικισμών της Μακεδονίας και της Θράκης, που αποτελούν το έργο του Τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτιρίων (ΤΠΟΔΚ) από το 1986 έως σήμερα. Οι διοργανωτές της έκθεσης (παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό στην πόλη των Σερρών) αναφέρθηκαν, στη διάρκεια των εγκαινίων, στην ανάγκη διατήρησης της σπουδαίας αυτής κληρονομιάς, ενώ έκαναν γνωστό ότι μετά τη Θεσσαλονίκη η έκθεση θα μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΤΠΟΔΚ μέχρι σήμερα έχει προστατεύσει σημαντικό αριθμό αρχιτεκτονικής και φυσικής κληρονομιάς, απαριθμώντας περίπου 3.000 διατηρητέα κτίρια, 70 παραδοσιακούς οικισμούς και περισσότερες από 20 περιοχές-τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στους 16 νομούς της Μακεδονίας και Θράκης.
Το έργο του ΤΠΟΔΚ, μέρος του οποίου παρουσιάζεται στην έκθεση, συνίσταται στην εξειδικευμένη νομοθετική κάλυψη της προστασίας και ανάδειξης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, τόσο σε πολεοδομικό όσο και σε κτιριακό επίπεδο και αφορά στη διατήρηση και ανάδειξη αξιόλογων στοιχείων, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ιδιαίτερη ιστορική, πολεοδομική, αρχιτεκτονική, λαογραφική, κοινωνική και αισθητική φυσιογνωμία τους.
Ο χαρακτηρισμός οικισμών ως παραδοσιακών, ή κτιρίων ή τμημάτων τους ως διατηρητέων, συντελεί στο να προστατεύονται τα στοιχεία αυτά από επεμβάσεις ή αλλαγές, που μπορεί να βλάπτουν την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία τους, ενώ ανάλογα με το βαθμό προστασίας των διατηρητέων κτιρίων, που μπορεί να καθορίζεται, δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιούνται και να παραμένουν ως «ζωντανά κελύφη», που μαζί με άλλα μνημεία αναδεικνύουν το σύνολο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 30 Μαΐου, με ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-14.00, Τετάρτη 18.00-21.00 και Κυριακή 10.00-14.00.