«Ασκληπιείον Επιδαύρου, οι πρώιμες φάσεις» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει ο Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

«Από το 2010 η Επιτροπή Συντήρησης των Μνημείων Επιδαύρου (ΕΣΜΕ) διεξήγαγε στο πλαίσιο των εργασιών αναστήλωσης ανασκαφές στα βαθύτερα στρώματα του Ιερού του Ασκληπιού» αναφέρει ο ομιλητής.

«Οι ανασκαφές αυτές μετά το τέλος της θητείας της ΕΣΜΕ συνεχίζονται από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμβάλλουν καίρια στην έρευνα των πρωίμων φάσεων της λατρείας στην Επίδαυρο.

»Μια μικρή στοά του 6ου αι. π.Χ., πιθανότατα ένα πρωτόγονο εγκοιμητήριο, αποκαλύφθηκε κάτω από το Άβατο. Μπροστά της λειτουργούσε ήδη το ιερό πηγάδι. Στις στάχτες του βωμού τέφρας μέσα στο Κτίριο Ε βρέθηκε κεραμική που ανεβάζει τις αρχές της λατρείας στον ύστερο 7ο αι. π.Χ. Αποδεικνύεται ότι εκεί υπήρξε πρώτα ο βωμός, στη συνέχεια κτίστηκε ένας μικρός οίκος στα βορειοδυτικά του, που ενσωματώθηκε αργότερα στη βόρεια στοά του Κτιρίου Ε, το οποίο ήταν ο χώρος των αιματηρών θυσιών και του τελετουργικού γεύματος πριν κτιστεί το μεγάλο εστιατόριο. Ο αποκαλούμενος “βωμός του Απόλλωνος” στα δυτικά του Κτιρίου Ε αποδείχθηκε ότι ήταν ο βωμός της χθόνιας υπόστασης του Ασκληπιού και λειτούργησε ήδη περί το 600 π.Χ. Ο προσανατολισμός του και η αξονική σχέση του με τη Θόλο οδήγησε την έρευνα στην αναζήτηση στοιχείων προγενέστερης λατρείας κάτω από τη Θόλο, με τα οποία ο βωμός ήταν συνδεδεμένος. Ήδη μια μεγάλη πυρά βαθιά μπροστά στη Θόλο φαίνεται να ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις αυτές» καταλήγει ο Β. Λαμπρινουδάκης.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018, και ώρα 19.00, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 2, Πατησίων 42).