Νέοι που κάθονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σε παρέες, ψηλά στην ακρόπολη της Θεσσαλονίκης και αγναντεύουν τη θέα με μουσική, τραγούδι και γέλια. Μια εικόνα που χαρακτηρίζει τις καλοκαιρινές βραδιές στην περιοχή του Επταπυργίου, εκεί όπου για τρίτη χρονιά φέτος θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης, με στόχο την ανάδειξη της ομορφιάς και του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής, όπως αναφέρει η εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, Δήμητρα Γρηγοριάδου.

«Είναι η τρίτη χρονιά που διοργανώνουμε το φεστιβάλ με τη στήριξη πάντα του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, καθώς η πρόεδρός του, Βούλα Πατουλίδου, έδειξε αμέριστο ενδιαφέρον εξ αρχής», σημείωσε η κα Γρηγοριάδου. «Την πρώτη χρονιά σκεφτήκαμε να κάνουμε έναν αγώνα δρόμου γύρω από ορισμένα μνημεία της πόλης και πήγε πάρα πολύ καλά. Έτσι, την επόμενη χρονιά εμπλουτίσαμε το πρόγραμμα με άλλα δρώμενα», συμπλήρωσε.

Φέτος, όπως είπε, οι «δρόμοι των μνημείων», του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης, θα διεξαχθούν από τις 8 έως τις 10 Ιουνίου και όπως επεσήμανε η κα Γρηγοριάδου, πρόκειται για ένα τριήμερο πολιτιστικό και αθλητικό γεγονός .

Την πρώτη μέρα (8 Ιουνίου), το κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος θα ανεβάσει στον προαύλιο χώρο του Γεντί Κουλέ, την παράσταση«Δε σε ξέχασα ποτέ» του Λέοντα Α. Ναρ, ένα μουσικοθεατρικό ταξίδι μνήμης.

Την επόμενη μέρα, όπως περιέγραψε η κα Γρηγοριάδου, το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) θα παρουσιάσει τρεις μουσικές συναυλίες που γράφτηκαν ειδικά για το φεστιβάλ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η πρώτη θα γίνει στο Βυζαντινό Λουτρό. Πρόκειται για συναυλία της τάξης «Σύνθεσης», της Κατεύθυνσης Σύγχρονης Μουσικής, με τίτλο «Έξωθεν – Εντός», όπου θα παρουσιαστούν 10 μινιατούρες και 3 έργα Μουσικής Δωματίου, από τις 6.30 έως τις 8.30 το βράδυ. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του αναπληρωτή καθηγητή Γεωργίου Κυριακάκη.

Μια δεύτερη συναυλία θα πραγματοποιηθεί από τις 7.30 έως τις 8.30 το βράδυ στον Πύργο Αλύσεως (Τριγωνίου). Πρόκειται για συναυλία της Κατεύθυνσης Παραδοσιακής Μουσικής με τίτλο «Μουσική έξω από τα Τείχη». Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχουν ο αναπλ. καθηγητής Σωκράτης Σινόπουλος, ο επίκ. καθηγητής Ευθύμιος Ατζακάς και ο επίκ. καθηγητής, Ελευθέριος Τσικουρίδης. Η τρίτη συναυλία θα γίνει στο προαύλιο του Επταπυργίου (Γεντί Κουλέ) με ώρα έναρξης στις 9 το βράδυ. Είναι συναυλία της Ορχήστρας Εγχόρδων του Τμήματος Μουσικής, με τίτλο «Μουσική εντός Τειχών», όπου θα παρουσιαστούν έργα των: L. Janacek, A. Vivaldi, A. Elgar, A. Piazzolla, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Δημήτρη Χανδράκη.

Ο αγώνας δρόμου «Yedi Kule Conquest» θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου. Όπως αναφέρει η κα Γρηγοριάδου, πρόκειται για μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων, που θα συνδέσει 8 μνημεία της πόλης: τη Μονή Βλατάδων, τον Όσιο Δαβίδ, το Βυζαντινό Λουτρό, τον ναό του Άγιου Νικολάου του Ορφανού, τη Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαμιδιέ (περιοχή Ισλαχανέ), τους Κήπους του Πασά, τον Πύργο της Αλύσεως (Τριγωνίου) και το Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ).

Αποκορύφωμα της διοργάνωσης θα είναι η ανθρώπινη αλυσίδα που θα επιχειρήσουν να σχηματίσουν οι συμμετέχοντες, το απόγευμα της Κυριακής, στις 5 η ώρα, λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα δρόμου μνημείων. «Θέλουμε να δείξουμε τη δύναμη της αγάπης και να ενωθούμε κοινό, εθελοντές και αθλητές για να αγκαλιάσουμε το μνημείο του φρουρίου του Επταπυργίου στην Ακρόπολη της Θεσσαλονίκης», είπε η κα Γρηγοριάδου και πρόσθεσε: «Να αφήσουμε στην άκρη όσα μας χωρίζουν και να δείξουμε τη δύναμη που έχουμε ενωμένοι».