«Η συμβολή της αρχαιομετρίας στη μελέτη της μεταβυζαντινής ζωγραφικής της Ηπείρου» είναι το θέμα ομιλίας του δρος Γεώργιου Π. Μαστροθεόδωρου (μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος) που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών «Βραδιές Τετάρτης».

Στην ομιλία του ο Γ.Π. Μαστροθεόδωρος θα παρουσιάσει συνοπτικά ορισμένες αναλυτικές τεχνικής που χρησιμοποιούνται ευρέως στον τομέα της αρχαιομετρίας και ακολούθως θα σχολιάσει διεξοδικά τα δεδομένα που προέκυψαν από την πρόσφατη τεχνική/αρχαιομετρική εξέταση μεταβυζαντινών τοιχογραφιών της Ηπείρου, που εντάσσονται σε συγκεκριμένο ζωγραφικό ιδίωμα, γνωστό ως «Σχολή της βορειοδυτικής Ελλάδας» ή «τοπική ηπειρωτική σχολή».

Όπως επισημαίνει ο Γ.Π. Μαστροθεόδωρος: «Διά της εφαρμογής σύγχρονων αναλυτικών τεχνικών είναι πλέον δυνατός ο προσδιορισμός των υλικών και των τεχνικών κατασκευής των έργων τέχνης. Έτσι, επιτυγχάνεται η διερεύνηση λεπτομερειών αθέατων διά γυμνού οφθαλμού και η εις βάθος μελέτη των υλικών μέσων (χρωστικών, συνδετικών κ.ά.) και του τρόπου με τον οποίο αυτά χρησιμοποιήθηκαν από τον εκάστοτε τεχνίτη.

»Η σχετική συζήτηση διανθίζεται περιστασιακώς με δεδομένα που ανακτήθηκαν μέσω τεχνικής εξέτασης σχετικών μεταβυζαντινών φορητών εικόνων. Έτσι αναδεικνύεται η ιδιαίτερα σημαντική συμβολή της αρχαιομετρίας στη διερεύνηση κρίσιμων αρχαιολογικών ζητημάτων αλλά και στην εν γένει διεύρυνση των περί την μεταβυζαντινή ζωγραφική γνώσεων».

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με την Ιερά Μητρόπολη Άρτης και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 και ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Άρτης «Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος».

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.