Μια νέα έκθεση με περίπου 40 πιστά αντίγραφα έργων του Γιάννη Τσαρούχη, πολλά προσωπικά του αντικείμενα, καθώς και περισσότερες από 60 φωτογραφίες από το αρχείο του σπουδαίου ζωγράφου, εγκαινιάζεται το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018 στο ομώνυμο Ίδρυμα στο Μαρούσι.
Η έκθεση, με τίτλο «Το σπίτι, εργαστήριο και Μουσείο του Γιάννη Τσαρούχη, στο Μαρούσι», στην ουσία αναβιώνει το εργαστήριο του καλλιτέχνη, καθώς περιλαμβάνει πιστά αντίγραφα έργων του σε φυσικό μέγεθος, προκειμένου να αποδοθεί πιστά ακόμα και ο τρόπος που χειριζόταν το φως και τη σκιά με έργα καρφιτσωμένα στους υφασμάτινους τοίχους και ακουμπισμένα στο πάτωμα. Επίσης, θα εκτεθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό για το πώς χειριζόταν τις συνθέσεις του, καθώς και προσωπικά του αντικείμενα αφημένα ελεύθερα στο χώρο, ώστε ο θεατής να νιώσει το πώς ζούσε και δημιουργούσε ο Γιάννης Τσαρούχης, από το 1966 ως το 1989, στο σπίτι του στο Μαρούσι.
«Η βασική έκθεση θα είναι στον πρώτο όροφο και στο δώμα, όπου ήταν το εργαστήριο του Τσαρούχη. Θα εκτίθενται πιστά αντίγραφα έργων του, είτε μεταξοτυπίες είτε καλές φωτοτυπίες, προσωπικά του αντικείμενα, όπως πινέλα, έπιπλα κ.ά. Επίσης πολλές φωτογραφίες συνεργατών του, όπως των Σκοπελίτη και Τουρκοβασίλη, που θα εκτεθούν στην είσοδο και στη σκάλα, καθώς και φωτογραφίες του ίδιου του ζωγράφου. Οι τελευταίες θα εκτεθούν στο δώμα και αφορούν μοντέλα του που φωτογράφιζε ο ίδιος, έτσι ώστε να βλέπει τις συνθέσεις του κάθε φορά» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βάσω Τζούτη, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, για τα οποία και μας ενημερώνει.
«Τα εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται σε σχολικές ομάδες. Παράλληλα οργανώνονται κάποιες αυτοτελείς συναντήσεις που θα γίνονται συνήθως τα Σαββατοκύριακα και απευθύνονται είτε μόνο σε παιδιά είτε σε γονείς και παιδιά» σημειώνει για τις δράσεις που προσκαλούν τα παιδιά να ανακαλύψουν μέσα από παιχνίδια, ζωγραφική, αφηγήσεις και συζητήσεις το σπίτι όπου ζούσε και δημιουργούσε ο Τσαρούχης. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία απευθύνονται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έχουν στόχο την ουσιαστική ανάγνωση της ζωής και του έργου του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη (κόστος συμμετοχής 3 ευρώ ανά μαθητή), οι δε αυτοτελείς συναντήσεις αφορούν παιδιά ηλικίας 4 ως 12 ετών (περισσότερες πληροφορίες για όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα τηλέφωνα 210 8062636-7)».
Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση που πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Γιάννης Τσαρούχης, μετά τη δωρεά της Documenta 14, η οποία έδωσε νέα πνοή στο κτίριο. Η πρώτη ήταν με έργα σκηνογραφίας του Γιάννη Τσαρούχη, που έγινε πέρσι στο πλαίσιο της περίφημης διοργάνωσης, η οποία για πρώτη φορά υλοποιήθηκε και σε άλλη εκτός του Κάσελ πόλη. Η κα Τζούτη σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «(σσ. Σχετικά με τη δωρεά της Documenta) βρέθηκε ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό με το οποίο έγινε το πρώτο μέρος των εργασιών, ώστε να μπορεί και πάλι ο κόσμος να επισκέπτεται το Μουσείο, γεγονός πολύ σημαντικό. Ωστόσο, για να φτιαχτεί εξ ολοκλήρου, να υπάρχει υποδομή για ΑμεΑ, να επισκευαστεί το υπόγειο κ.ά., χρειαζόταν ένα τεράστιο ποσό το οποίο προσπαθούμε να βρούμε, ώστε κάποια στιγμή να είναι ένα Μουσείο σύγχρονο. Προς το παρόν έχουν γίνει κάποιες κινήσεις, αλλά δεν έχουμε σαφή απάντηση ότι θα συνεχιστούν οι εργασίες. Αναμένουμε».
Σημειώνεται ότι ως το καλοκαίρι του 2012, και τα περίπου 5.000 έργα του σπουδαίου δημιουργού φυλάσσονταν στο Μουσείο Τσαρούχη, όπου πραγματοποιούνταν εκθέσεις και δράσεις, που τον αφορούσαν. Πριν από περίπου έξι χρόνια, λόγω της κακής κατάστασης του κτιρίου του Ιδρύματος, όλα τα έργα μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Μπενάκη, όπου φυλάσσονται, ενώ στο πλαίσιο της συνεργασίας Ιδρύματος και Μουσείου Μπενάκη, πραγματοποιήθηκαν στο τελευταίο κάποιες εκθέσεις.
Το 1965 ο Γιάννης Τσαρούχης έχτισε το σπίτι και εργαστήριό του, στην οδό Πλουτάρχου 28, στο Μαρούσι. Στο ισόγειο ήταν οι προσωπικοί του χώροι, στον πρώτο όροφο και στο δώμα, το εργαστήριό του. Το 1981 ιδρύει το ομώνυμο Ίδρυμά του και μετατρέπει τον πρώτο όροφο και το δώμα σε εκθεσιακούς χώρους για τα έργα του. Το ονόμαζε ο ίδιος Μουσείο Αμαρουσίου και διοργάνωνε και επιμελείτο τις εκθέσεις που γίνονταν σε αυτό. Άφησε ένα πλούσιο και σημαντικό φωτογραφικό αρχείο και βασισμένο σε αυτό το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη παρουσιάζει μια αναβίωση του εργαστηρίου του.
Την ημέρα των εγκαινίων θα υπάρχει παράλληλη δράση στα πλαίσια του OPEN HOUSE (πληροφορίες στο http://www.openhouseathens.gr/)