Την ανάγκη ανάδειξης των Μνημείων της Θεσσαλονίκης και κυρίως εκείνων που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, υπογράμμισε η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.
Στην ομιλία της σε εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο επιμορφωτικής ημερίδας στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων, με θέμα «Γνωρίζω την Ιστορία της πόλης μέσα από τα μνημεία», ανέφερε ότι είναι αναγκαία η ανάδειξη των μνημείων και της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς προς όφελος της εκπαίδευσης και του τουρισμού της Θεσσαλονίκης.
Η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης παρουσίασε το σχεδιασμό που υλοποιεί ο ΟΤΘ με αυτόν το στόχο και την προσπάθεια που έχει γίνει με την υποστήριξη της ετήσιας διοργάνωσης του Φεστιβάλ Μνημείων και του Διεθνούς Αγώνα Δρόμου στην Άνω Πόλη.
Η συγκεκριμένη διοργάνωση, όπως ανέφερε η κα Πατουλίδου, συνδέει και προβάλλει οκτώ σημαντικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, τα έξι από τα οποία (Επταπύργιο και Πύργος Τριγωνίου, μονή Βλατάδων, μονή Λατόμου, Άγιος Νικόλαος Ορφανός και το Βυζαντινό Λουτρό) είναι από τα 15 Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της Unesco.
«Θέλουμε να ανοίξουμε τα μνημεία στον κόσμο της Θεσσαλονίκης και στους επισκέπτες, να προβάλλουμε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι προβάλλεται σήμερα η καστροπολιτεία της, να την κάνουμε να λειτουργήσει περισσότερο υπέρ της εκπαίδευσης και της τουριστικής ανάπτυξης» επισήμανε η κα Πατουλίδου. Τα μνημεία «ζουν» όσο ζούμε μαζί τους, είπε η κα Πατουλίδου.
Σημείωσε δε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές πόλεις που διαθέτουν ένα και μόνο μνημείο ενταγμένο στον κατάλογο της Unesco, ωστόσο το προβάλλουν, «όσο προβάλλουμε εμείς όλα τα μνημεία μας μαζί!».
Στον ιστότοπο του Οργανισμού Τουρισμού Thessaloniki.travel που σήμερα έχει φτάσει τις 660.000 προβολές, τα μνημεία Unesco προβάλλονται ως ξεχωριστή τουριστική ενότητα, όπως ξεχωριστά προβάλλονται και τα άλλα μνημεία της Θεσσαλονίκης σε διαφορετικές περιηγητικές διαδρομές. Πρόκειται για τα πιο αντιπροσωπευτικά από τα 100 και πλέον που περιλαμβάνει σήμερα ο τουριστικός χάρτης της Θεσσαλονίκης (71 ρωμαϊκά, παλαιοχριστιανικά, βυζαντινά, οθωμανικά, εβραϊκά και μεταβυζαντινά μνημεία και περισσότερα από 30 μνημεία των νεοτέρων χρόνων).
Στην ειδική ημερίδα που διοργάνωσε η Διεύθυνση ΠΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, ομιλητές ήταν επίσης ο προϊστάμενος του τμήματος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Γεώργιος Σκιαδαρέσης και η ξεναγός-αρχαιολόγος Ελένη Βοζίκα.