Ο χρόνος που πέρασε ήταν πολύ δημιουργικός για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Υλοποίησε ένα πλούσιο πρόγραμμα επικοινωνιακών δράσεων, όπως η δημοφιλής περιοδική έκθεση «Οδύσσειες» (που παρατείνεται ως τις 24 Μαρτίου 2018) και οι συνοδευτικές εκδηλώσεις, προώθησε στους χώρους του περισσότερα από εκατό διεθνή ερευνητικά προγράμματα, συμμετείχε σε εκθέσεις αρχαίας τέχνης σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία δανείζοντας προσωρινά 403 αρχαιότητες και μετέφερε το μήνυμα του ελληνικού πολιτισμού σε όλο τον πλανήτη παραχωρώντας 315 διεθνείς άδειες εκδόσεων, φωτογραφίσεων και κινηματογραφήσεων. Κι αυτά ήταν ένα μικρό μόνο μέρος όσων πραγματοποιήθηκαν το 2017, χρονιά που σημειώθηκε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο Μουσείο, καθώς για πρώτη φορά ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο (545.565), εμφανίζοντας ετήσια αύξηση 18,4% και σε μέσο όρο πενταετίας αύξηση 22,9%.
Τα παραπάνω ανέφερε τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Μαρία Λαγογιάννη, στο πλαίσιο της εορταστικής εκδήλωσης που πραγματοποίησαν το Μουσείο και η Εταιρεία των Φίλων του για την υποδοχή της νέας χρονιάς, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Κονιόρδου, της γενικής γραμματέα Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, καθώς και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσώπου της Βουλής των Ελλήνων, Ν. Φίλη. Ήταν μια ευκαιρία να παρουσιαστούν τα πεπραγμένα του 2017, αλλά και τα μελλούμενα για το 2018 που φαντάζουν επίσης ξεχωριστά.
«Αφήσαμε ασχολίαστη τη νέα περιοδική έκθεση “Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο” που εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2017 κι αυτό γιατί αποτελεί γέφυρα για τον προγραμματισμό του 2018. Η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι προϊόν της αγαστής συνεργασίας μας με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών και σηματοδοτεί τον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς για το 2018. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια έκθεση συνιστά και ένα νέο εγχείρημα για το μουσείο, αυτό της ανανέωσης του μόνιμου εκθεσιακού χώρου με εναλλακτικές μουσειακές αφηγήσεις», σημείωσε η κα Λαγογιάννη, ενημερώνοντας παράλληλα και για τη νέα περιοδική έκθεση, που θα εγκαινιαστεί τον Μάιο και η οποία θα κλείσει την τριλογία που σχεδιάστηκε για την επέτειο των 150 χρόνων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Στη νέα έκθεση με τίτλο «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου», όπου θα παρουσιαστούν 350 αρχαία έργα, θα επιχειρηθεί ένα συναρπαστικό ταξίδι στο ρεύμα του χρόνου, παρακολουθώντας το νήμα που διαπερνά την ανθρώπινη δημιουργία από τη Νεολιθική περίοδο μέχρι την Ύστερη Αρχαιότητα. Στην επιστημονική τεκμηρίωσή της θα συνεισφέρουν 11 συνεργαζόμενοι πανεπιστημιακοί και ερευνητικοί φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπλέον, το ΤΑΠΑ θα εκδώσει επιστημονικό κατάλογο, ενώ, όπως έγινε γνωστό, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διεργασίες για την παραγωγή νέας σειράς θεματικών γραμματοσήμων από τα ΕΛΤΑ.
«Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία για μια διαφορετική αισθητηριακή και αισθητική πρόσληψη του κόσμου της αρχαιότητας. Πειραματικά εργαστήρια αποκατάστασης χρώματος σε αρχαία αγάλματα, ανακατασκευής αρχαίων υφαντών, ενδυμάτων, κοσμημάτων και κομμώσεων, αναπαραγωγής αρχαίων αρωμάτων και αναδημιουργίας αρχαίας μουσικής θα αποτελέσουν μια μοναδική βιωματική εμπειρία, καθώς θα προσφέρουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να ανακαλέσουν εμπειρίες, να αποκαλύψουν λησμονημένες όψεις αισθητικής και να αναπλάσουν αισθήσεις ενός κόσμου που ίσως δεν έχει χαθεί εντελώς», συμπλήρωσε η κα. Λαγογιάννη.
Τέλος, δορυφορικά της έκθεσης θα λειτουργήσει μια μικρότερη εκδοχή της, με 40 επιλεγμένα αριστουργηματικά αρχαία έργα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που θα φιλοξενηθούν σε τρία Θεματικά Μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς κατά το 2018 (στη Σπάρτη, στα Ιωάννινα και στην Τήνο) και σε δύο ακόμη κατά τη διάρκεια του 2019. Η πρότυπη και πρωτοποριακή αυτή συνεργασία εντάσσεται στις δράσεις που θα υλοποιηθούν για τον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Επίσης, μέσα στο 2018:
– Θα παρουσιαστούν τρεις παραγωγές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στο εξωτερικό: Η αρχαιολογική έκθεση «Το ναυάγιο των Αντικυθήρων» στο Πεκίνο και οι φωτογραφικές εκθέσεις για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στο Δελχί και «Στη σκιά του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου: αποτυπώνοντας μνήμες μουσείων πριν και μετά την κατοχή» στο Στρασβούργο.
– Το μουσείο θα συμμετάσχει στη διοργάνωση της έκθεσης «Μυκηναϊκός Κόσμος» του ΥΠΠΟΑ που θα παρουσιαστεί στην Καρλσρούη.
– Θα πραγματοποιηθεί μια ημερίδα συντήρησης για το αρχαίο ξύλο.
– Θα κυκλοφορήσει, σε λίγες ημέρες, από το ΤΑΠΑ το 7ο τεύχος της περιοδικής έκδοσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟΝ».
– Θα εκδοθεί ο νέος εμπλουτισμένος οδηγός του, που θα περιλαμβάνει όλες τις συλλογές και θα είναι διαθέσιμος στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.
– Θα υλοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες η νέα μορφή του ιστότοπου του μουσείου και θα συνεχιστεί για τρίτη χρονιά η συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό «Αρχαιολογία online», καθώς και η δράση «ΕΓΓΥΣ: Κοντινές ματιές σε επιλεγμένα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου».
– Θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη δημογραφική έρευνα με δείγμα χιλίων ατόμων, σε συνέχεια της πιλοτικής έρευνας που διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2017, προκειμένου να διακριβωθεί το προφίλ των επισκεπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και ο βαθμός ικανοποίησης από τις προσφερόμενες υπηρεσίες.