Στο πλαίσιο της έκθεσης «Ο Μεγάλος Πόλεμος που θα τελείωνε όλους τους πολέμους, 1914-1918», το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο διοργανώνει το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, στις 11.30, ανοικτή συζήτηση με τον Gabriel Tzeggai, ο οποίος έχει βιώσει έναν σύγχρονο πόλεμο χαρακωμάτων στην πατρίδα του, την Ερυθραία της Αφρικής.
Ο Gabriel θα διηγηθεί τις εμπειρίες του από τον πόλεμο ανεξαρτησίας της Ερυθραίας εναντίον της Αιθιοπίας, στην κρισιμότερη φάση της, στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Υπήρξε ένας πόλεμος χαρακωμάτων μέσα στα οποία ο ίδιος βίωσε για δύο χρόνια όλη την κακουχία και τη φρίκη, τη σωματική και ψυχολογική βία, αλλά και τη συναδελφοσύνη σε έναν κοινό σκοπό. Θα περιγράψει το ιστορικό των εχθροπραξιών, το πώς οδήγησαν σε μακροχρόνιο πόλεμο χαρακωμάτων, την κατασκευή τους, την οργάνωση των υπηρεσιών, τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων, καθώς και τις ευρύτερες επιπτώσεις σε κοινωνικό, συναισθηματικό, περιβαλλοντικό και αξιακό επίπεδο.
Η μαρτυρία του Gabriel μπορεί να παραβληθεί με αυτές που αφορούν στον κατεξοχήν πόλεμο χαρακωμάτων, που υπήρξε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, με μία κρίσιμη διαφορά: ότι τα γεγονότα εκείνα βρίσκονται πέρα από τη μνήμη ζωντανών ανθρώπων. Έτσι ο μάρτυρας ενός πολέμου χαρακωμάτων αποτελεί πολύτιμη πηγή εμπειρίας για εμάς τους υπολοίπους.
Ο Gabriel Tzeggai εργάστηκε ως πολεοδόμος στην Ασμάρα, πρωτεύουσα της Ερυθραίας, από το 1991 έως το 2006, οπότε και μετανάστευσε στην Ιταλία. Εκεί, είναι συνιδρυτής του Αρχείου Αναμνήσεων Μεταναστών, μίας οργάνωσης που αποσκοπεί στην καταγραφή τρεχουσών μεταναστευτικών μαρτυριών και στην καταχώρηση του ίχνους αυτών στη συλλογική πολιτιστική κληρονομιά, εθνική και διεθνή. Σήμερα βρίσκεται προσωρινά στην Αθήνα.
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής), Σταδίου 13, Αθήνα, και θα γίνει στα αγγλικά.
Οι θεατές μπορούν να συνδυάσουν την εκδήλωση με επίσκεψη στην έκθεση «Ο Μεγάλος Πόλεμος».