Τη νεότερη ιστορία του αρχαιολογικού χώρου της ακρόπολης της Λίνδου, από την αποκάλυψή του (1902-1905) έως τη διαμόρφωση της σύγχρονης «εικόνας» του μέσω της αποκατάστασης επιλεγμένων τμημάτων του ναού της Λινδίας Αθηνάς και της ελληνιστικής στοάς (1936-1940), θα παρουσιάσει η δρ Βασιλική Ελευθερίου (Αρχιτέκτων μηχανικός, Διευθύντρια Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης) σε ομιλία της που διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η δρ Βασιλική Ελευθερίου: «Το 2015 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης στον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης της Λίνδου. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1985, υπό την εποπτεία της Επιτροπής Συντηρήσεως- Αναστηλώσεως Μνημείων Ακροπόλεως Λίνδου (ΕΣΑΜΑΛ), προκειμένου να αντιμετωπιστούν σοβαρά δομικά προβλήματα που παρουσίαζαν τμήματα των μνημείων που είχαν αναστηλωθεί κατά την περίοδο του μεσοπολέμου.

»Στο πλαίσιο της τεκμηρίωσης του έργου αναζητήθηκε και συγκεντρώθηκε αρχειακό υλικό από διάφορες πηγές όπως τα Αρχεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, της Διεύθυνσης Αναστήλωσης του ΥΠΠΟΑ, του Εθνικού Μουσείου της Δανίας στην Κοπεγχάγη, της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών».

Αυτό το αρχειακό υλικό θα παρουσιάσει στην ομιλία της, με τίτλο «Οι προπολεμικές επεμβάσεις στα μνημεία της ακρόπολης της Λίνδου μέσα από το αρχειακό υλικό», που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018, και ώρα 19:00, στο Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα (Διονυσίου Αιγινήτου 7, Ιλίσια – Μετρό: Μέγαρο Μουσικής).