Στη δεκαετία του 1960, στην οδό Αδριανού, 65 μέτρα ανατολικά από τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, αποκαλύφθηκαν τα κατάλοιπα ενός οικοδομήματος με διαστάσεις κάτοψης 36 και 87 μέτρα. Η κατασκευή αναγνωρίστηκε από τον Γεώργιο Δοντά ως το «θεοῖς τοῖς πᾶσιν ἱερὸν κοινόν» όπως παραδίδεται από τον Παυσανία ή αλλιώς, το «Πάνθεον» των Αθηνών, όπως επικράτησε να αποκαλείται το μεγάλο κτήριο. Ο Ιωάννης Τραυλός αποκατέστησε έναν οκτάστυλο πρόστυλο ναό στα λείψανα της θεμελίωσης, άποψη που έγινε γενικά δεκτή, αν και σύμφωνα με άλλους ερευνητές θα ήταν δυνατή η αποκατάσταση στοάς, βασιλικής ή της Αδριάνειας φάσης του Γυμνασίου του Πτολεμαίου.

«Νέα στοιχεία για το “Πάνθεον” της Αθήνας» θα παρουσιάσει σε διάλεξή του ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Χρύσανθος Κανελλόπουλος, στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χ. Κανελλόπουλος: «Κατά τις πρόσφατες έρευνες της πανεπιστημιακής ομάδας του ΕΚΠΑ στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού αναγνωρίστηκαν –σε δεύτερη χρήση– σπόνδυλοι και βάσεις από δύο κολοσσικές κορινθιακές κιονοστοιχίες καθώς και λίγα, μικρά, θραύσματα από ανωδομή της ίδιας τάξης μεγέθους. Οι κίονες με διάμετρο τουλάχιστον 1,85 μ. θα πλήσιαζαν σε μέγεθος τους κίονες του Ολυμπιείου, και αν δεν είχαν μεταφερθεί στη Βιβλιοθήκη από το Ολυμπιείο, θα ανήκαν στην οκτάστυλη πρόσοψη του ναόσχημου, πλησίον κείμενου, “Πάνθεου”. Βάσεις, σπόνδυλοι και κιονόκρανα που προέρχονται από κορινθιακό κίονα με κάτω διάμετρο 1,35 μ. αποκαθίστανται στην εσωτερική κιονοστοιχία του ίδιου οικοδομήματος. Το “Πάνθεον” των Αθηνών, με πρόσοψη ελαφρά μεγαλύτερη της επίσης οκτάστυλης πρόσοψης του Πάνθεου της Ρώμης και με κορινθιακούς κίονες μητροπολιτικών ρωμαϊκών αναλογιών, θα αποτελούσε τον ψηλότερο ναό της Ελλάδας».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017, και ώρα 18.30, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 2, Πατησίων 42).