«Στην Ιερισσό υπάρχουν ακόμη καρνάγια και καραβομαραγκοί. Το ίδιο και στις Κυκλάδες και στην περιοχή της Χαλκιδικής. Σκεφτείτε να μπορούσαμε να δημιουργήσουμε με τα αρμόδια υπουργεία μια πρόταση στην οποία η θάλασσα θα είναι κεντρικό στοιχείο ανάπτυξης του πολιτιστικού θεματικού τουρισμού, με θαλάσσιες διαδρομές είτε προς τιμήν του Αριστοτέλη, είτε προς τιμήν των αποικιών των κλασικών χρόνων, είτε προς τιμήν των βυζαντινών μνημείων. Σκεφτείτε μια διαδρομή που θα οδηγεί τον επισκέπτη από τις Κυκλάδες, στις βόρειες Σποράδες και τη Χαλκιδική, μέχρι το Άγιον Όρος, ανοίγοντας ακόμη και τους παλιούς εμπορικούς δρόμους του Βυζαντίου».
Τα λόγια ανήκουν στην προϊσταμένη του τμήματος προϊστορικών και κλασικών αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, αρχαιογνωστικής έρευνας και μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, Γεωργία Στρατούλη, και παραπέμπουν σε μια πρόταση ανάπτυξης θαλάσσιων πολιτιστικών διαδρομών. Αφορμή για τη διατύπωσή της ήταν η εκδήλωση-αφιέρωμα στον Αριστοτέλη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Ιερισσό αλλά και το έτος 2018 που είναι αφιερωμένο στην ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά.
«Όλα αυτά δένουν περίφημα» τονίζει η κα Στρατούλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και αναφέρεται στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα για τον Αριστοτέλη, την ανακήρυξη του 2016 και του 2017 ως έτη Αριστοτέλη από την Unesco, και τις ανακοινώσεις του αρχαιολόγου Κώστα Σισμανίδη για τον τάφο του Αριστοτέλη, στα αρχαία Στάγειρα.
«Τα Στάγειρα θα μπορούσαν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο σε πολιτιστικές διαδρομές ξηράς, να αποτελέσουν μια από τις στάσεις μιας διαδρομής στην περιοχή της Χαλκιδικής που θα περιλαμβάνει επίσης την Άκανθο, που βρίσκεται στη σημερινή Ιερισσό, τα Νέα Ρόδα, την Ουρανούπολη και τη Μονή Ζυγού» τονίζει η κα Στρατούλη. Προσθέτει, άλλωστε, ότι «ανοίγονται νέες δυνατότητες, μικρές ή μεγαλύτερες, για διαδρομές για διαφορετικά βαλάντια ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να αναζητήσουν την πορεία του Αριστοτέλη ή κάποια άλλη πτυχή της ιστορίας».
Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση η κα Στρατούλη μίλησε για τα Αρχαία Στάγειρα ενώ στις απεικονίσεις του Αριστοτέλη στην τέχνη αναφέρθηκε η αρχαιολόγος-σκηνοθέτρια στην ΕΦΑ Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, Ελένη Στούμπου-Κατσαμούρη, και στον Αριστοτέλη και τις επιστήμες η ομότιμη καθηγήτρια φιλοσοφίας της επιστήμης και πρόεδρος του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου. Επίσης προβλήθηκε η αρχαιολογική ταινία «Αριστοτέλης, ο Σταγειρίτης», παραγωγής της ΕΦΑ Χαλκιδικής και Αγίου Όρους (2016), και έγινε αναφορά στην αρχαία ελληνική μουσική με ιδιαίτερη έμφαση στα μουσικά όργανα, και στις διατροφικές συνήθειες στην αρχαία Μακεδονία. Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση τοπικών προϊόντων της Χαλκιδικής και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως εξέλιξη των αντίστοιχων προϊόντων του παρελθόντος.