Την έναρξη του συνεδρίου με θέμα «Γιώργος και Λένα Γουργιώτη: Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, ένα έργο ζωής», κήρυξε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα. Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν η αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του δήμου Λαρισαίων και ο σύλλογος «Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας» προς τιμήν των δύο επιστημόνων και συλλεκτών: του Γιώργου και της Λένας Γουργιώτη.
Η κα Κονιόρδου σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει επιθυμία από το υπουργείο Πολιτισμού να συνεργαστεί με το Λαογραφικό Μουσείο της Λάρισας σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στα εκπαιδευτικά προγράμματα, τονίζοντας πως «σκοπός μας είναι να αναθερμάνουμε τις τέχνες που χάνονται και που μπορούν να αποτελέσουν μια πηγή ανάπτυξης της οικονομίας της περιοχής».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κα Κονιόρδου στα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου, ενώ αναφερόμενη στους δύο ξεχωριστούς συλλέκτες και δωρητές του μουσείου –τη Λένα και τον Γιώργο Γουργιώτη– τους χαρακτήρισε «εθνικούς ευεργέτες».
«Σήμερα βλέπουμε ένα έργο ζωής, όμως σκεφτόμαστε και την κάθε στιγμή των δύο ανθρώπων που κατάφεραν να διακρίνουν αυτό που ήταν τότε σημαντικό και ο κόσμος το προσπερνούσε. Αυτή ήταν η μεγάλη τους προσφορά στον διαχρονικό ελληνικό και λαϊκό πολιτισμό», είπε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού.
Στη δική της ομιλία κατά την έναρξη των εκδηλώσεων, η υπεύθυνη του μουσείου, Φανή Καλοκαιρινού, τόνισε τη μεγάλη προσφορά του Γιώργου και της Λένας Γουργιώτη και την προσπάθειά τους να συλλέξουν τα σημαντικά αντικείμενα και τα έργα του λαϊκού πολιτισμού που βρίσκονται στο μουσείο.
Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο καθηγητής ΕΚΠΑ, διευθυντής του μουσείου Μπενάκη και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Άγγελος Δεληβορριάς, με θέμα «Γύρω από τον ελληνικό πολιτισμό των χρόνων της τουρκοκρατίας: κρατικό ενδιαφέρον και ιδιωτική πρωτοβουλία». Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Λαρισαίων, Πάνος Σάπκας, και η πρόεδρος του συλλόγου του μουσείου, Εύη Παπαχατζοπούλου.
Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε από το Λύκειο Ελληνίδων πλήθος παραδοσιακών φορεσιών από διάφορα μέρη της Θεσσαλίας, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, αναδεικνύοντας τον πλούτο του λαϊκού πολιτισμού, τα έθιμα και την παράδοση του τόπου.