Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2017 στην Κω επιστημονική διημερίδα με θέμα «Αρχαία Αλάσαρνα της Κω», την οποία συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος της Κω, ο Πνευματικός Όμιλος Κώων «Ο Φιλητάς» και ομάδα μελών ΔΕΠ του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Στη διημερίδα παρουσιάστηκαν 15 ανακοινώσεις με τα αποτελέσματα της υπερτριακονταετούς (1985-2017) συστηματικής έρευνας στο ιερό του Απόλλωνα Πυθαίου-Πυθαέως και στον Πρώιμο Βυζαντινό Οικισμό στην Αρχαία Αλάσαρνα (σύγχρονη Καρδάμαινα) της Κω. Πρόκειται για ένα πανάρχαιο ιερό, αρχαιότερο από το διάσημο Ασκληπιείο, η λατρεία στο οποίο ξεκινά γύρω στο 900 π.Χ. και διαρκεί έως και τον 4ο αι. μ.Χ., με ιδιαίτερη ακμή στους ελληνιστικούς και πρώιμους-μέσους ρωμαϊκούς χρόνους. Στο χώρο έχουν έρθει στο φως μέχρι στιγμής δύο ναοί (κτίρια Γ, και Δ), ένα δημόσιο κτίριο (Α και Β), μία στοά (Ζ) και ένας μνημειακός περίβολος (κτίριο Ε), όλα των ελληνιστικών χρόνων (3ος-1ος αι. π.Χ.), εκτός από το κτίριο Δ που ανήκει στη μέση Ρωμαϊκή περίοδο (2ος αι. μ.Χ.). Επίσης, έχουν ανασκαφεί οικιστικά συγκροτήματα και ταφικό κτίσμα ενός σημαντικού, εμπορικού, παραθαλάσσιου οικισμού με τέσσερις βασιλικές των πρώιμων βυζαντινών χρόνων (5ος-7ος αι. μ.Χ.).
Στο πλήθος των κινητών ευρημάτων συμπεριλαμβάνονται αρχιτεκτονικά μέλη, επιγραφές, μαρμάρινα γλυπτά, λίθινα αγγεία και σκεύη, νομίσματα, χάλκινα και πήλινα ειδώλια, και κεραμική όλων των περιόδων, σε μεγάλη ποικιλία τύπων. Χαρακτηριστικά δείγματα των ευρημάτων παρουσιάστηκαν στη φωτογραφική έκθεση που λειτούργησε στη διάρκεια της επιστημονικής συνάντησης.
Η διημερίδα περιελάμβανε ξενάγηση για το κοινό από τις διευθύντριες της ανασκαφής, Ομότ. Καθηγήτριες του Τομέα Αρχαιολογία και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ, Γ. Κοκκορού-Αλευρά, υπεύθυνη για την ανασκαφή του ιερού του Απόλλωνα, και Σ. Καλοπίση-Βέρτη και Μ. Παναγιωτίδη-Κεσίσογλου, υπεύθυνες για την ανασκαφή του Πρώιμου Βυζαντινού Οικισμού. Στην ανασκαφή αυτή εκπαιδεύονται κάθε χρόνο από το 1985 και εξής περίπου 60 φοιτητές από το ΕΚΠΑ, και άλλα ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, ενώ στη σειρά ΑΛΑΣΑΡΝΑ, έκδοση του ΕΚΠΑ, έχουν ήδη δημοσιευθεί 4 μονογραφίες και έχει κυκλοφορήσει ευρέως αρχαιολογικός οδηγός στα ελληνικά και αγγλικά. Επιπλέον έχουν εκπονηθεί 4 διδακτορικές διατριβές και πολλές δεκάδες άρθρων.
Η ανασκαφή χρηματοδοτείται σταθερά από το 1985 από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ οι ερευνητικές εργασίες υποστηρίχθηκαν από δύο συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα. Το πρόγραμμα «Πυθαγόρας» (2003-2007) για τη συστηματική επιφανειακή έρευνα του αρχαίου δήμου των Αλασαρνιτών και το πρόγραμμα «Θαλής» (2011-2015) για τη μελέτη και δημοσίευση των αρχαίων καταλοίπων και κινητών ευρημάτων της ανασκαφής. Και τα δύο αυτά προγράμματα ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και τα αποτελέσματά τους τελούν υπό δημοσίευση.