Διάλεξη με τίτλο «Τηλέγραφος» θα δώσει ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Μανόλης Κορρές, στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Όπως αναφέρει σχετικά με το θέμα της διάλεξής του ο καθηγητής Μ. Κορρές: «Η Τηλεγραφία, σχεδόν μισό αιώνα πριν χρησιμοποιηθεί σε αυτήν ο ηλεκτρισμός (περ. 1840) αποτέλεσε σπουδαιότατο πεδίον επιστημονικών εφαρμογών, πρώτα στη Γαλλία (1792 κ.ε.) και την Αγγλία, ακολούθως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πολύ σύντομα στην Αμερική, την Αυστραλία και αλλού. Τότε δημιουργήθηκαν μηχανές ικανές για τον σχηματισμό οπτικών σημάτων, πολύπλοκοι έντυποι κώδικες και κτίρια-τηλεγραφικοί σταθμοί με τις εν λόγω τηλεγραφικές μηχανές, τηλεσκόπια, σηματωρικούς ιστούς και εξειδικευμένο προσωπικό των Υπηρεσιών Διαβιβάσεων, Ξηράς και Θαλάσσης».

«Με τον ηλεκτρικό τηλέγραφο η αρχική μορφή της τηλεγραφίας αχρηστεύθηκε, οι σταθμοί κατεδαφίσθηκαν, ο εξοπλισμός λεηλατήθηκε ή κατέληξε στην ανακύκλωση μετάλλου, και ό,τι ακόμη απομένει είναι κάποια τοπωνύμια. Ωστόσο ορισμένοι παράκτιοι σταθμοί, αναγκαίοι για την επικοινωνία με παραπλέοντα πλοία, διατηρήθηκαν ακόμη και έως τις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά και αυτοί καταργήθηκαν με την έλευση της Ασύρματης Τηλεγραφίας. Στην Ελλάδα, τέτοιοι σταθμοί υπήρξαν λίγοι, αλλά λίαν σημαντικοί, λόγω της θέσεώς τους σε σημεία της πλέον εντατικής εγχώριας και διεθνούς ναυσιπλοΐας. Η ανάμνησή τους, τελείως αμυδρά, διατηρείται ακόμη, στη Ζάκυνθο, τα Κύθηρα, τον Πειραιά, την Άνδρο, ενώ από αυτούς σώζονται μόνο δύο ερείπια και σχεδόν τίποτα από τον εξοπλισμό τους. Παρά ταύτα, η συστηματική παρατήρηση των λιγοστών καταλοίπων επιτρέπει την ανάκτηση της αρχικής εικόνας» καταλήγει ο Μανόλης Κορρές.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, και ώρα 18:30, στο μεγάλο αμφιθέατρο ΜΑΧ του Πολυτεχνείου, το οποίο βρίσκεται στον β’ όροφο του κτιρίου προς την οδό Τοσίτσα (είσοδος πίσω από το κτίριο Αβέρωφ).