Γιατί διοργανώνονται περιοδικές εκθέσεις στα μουσεία μας και στο εξωτερικό; Πώς ταξιδεύουν τα αρχαία μας; Με τι όρους τα μουσεία, σε διεθνές επίπεδο, δανείζουν και δανείζονται έργα για περιοδικές εκθέσεις; Ποια είναι η συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε διεθνείς εκθέσεις και ποιες σημαντικές περιοδικές και περιοδεύουσες εκθέσεις υλοποίησε το ΥΠΠΟΑ τα τελευταία χρόνια; Ποιες είναι οι νέες τάσεις στις περιοδικές εκθέσεις;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που προσεγγίζει η φωτογραφική έκθεση «Εν κινήσει. Μια έκθεση για τις περιοδικές εκθέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού» που διοργανώνει η Διεύθυνση Μουσείων του ΥΠΠΟΑ, από τις 12 Οκτωβρίου 2017 έως τις 12 Νοεμβρίου 2017, στο κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136).

Την έκθεση πλαισιώνουν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Ειδικότερα, το Τμήμα Εκθέσεων και Μουσειολογικής Έρευνας της Διεύθυνσης Μουσείων του ΥΠΠΟΑ έχει προγραμματίσει διημερίδα με τίτλο «Αρχαιολογικές περιοδικές εκθέσεις: ο ρόλος τους, καλές πρακτικές και η αθέατη πλευρά τους», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Ακρόπολης, στις 18-19 Οκτωβρίου 2017. Στο πλαίσιο της έκθεσης διενεργήθηκε από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και στη Λευκωσία, έρευνα κοινού αναφορικά με τις περιοδικές εκθέσεις τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν στη διημερίδα.

Στις 10 Νοεμβρίου 2017, στο κτήριο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Η αθέατη πλευρά των περιοδικών εκθέσεων: η προστασία των έργων κατά τη μεταφορά». Την ημερίδα διοργανώνει η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.

Τέλος στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί η πιλοτική εκπαιδευτική δράση «Καθ’ οδόν: ο ελληνικός πολιτισμός ταξιδεύει στον κόσμο» που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων του ΥΠΠΟΑ, και απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου και ενήλικο κοινό.

Το σύνολο των εξωστρεφών αυτών δράσεων, που συντόνισε το Τμήμα Εκθέσεων και Μουσειολογικής Έρευνας της Διεύθυνσης Μουσείων του ΥΠΠΟΑ, στοχεύει στην τόνωση του διαλόγου αναφορικά με το θέμα της κίνησης πολιτιστικών αγαθών, ανθρώπων και ιδεών στο πλαίσιο των περιοδικών εκθέσεων, ενός σημαντικού μέσου επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας, με συμβολή στην κοινωνική και οικονομική αναβάθμιση του τόπου μας, και παράλληλα σημαντικού εργαλείου άσκησης πολιτιστικής πολιτικής και διπλωματίας.

Πληροφορίες

Κτήριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134-136, Θησείο, Αθήνα.

Διάρκεια έκθεσης: 12 Οκτωβρίου-12 Νοεμβρίου 2017, ώρες 11:00-17:00 καθημερινά.

Είσοδος ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση και τις συνοδευτικές εκδηλώσεις της στην ιστοσελίδα en-kinisei.webnode.gr