Μετά την ολοκλήρωση της documenta 14, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) εγκαινιάζει τις φθινοπωρινές του δραστηριότητες με την έκθεση «Αριστουργήματα της κινεζικής ζωγραφικής xieyi από το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας», που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017 και θα διαρκέσει έως τις 14 Νοεμβρίου 2017.
Πρόκειται για 58 πίνακες «ελεύθερου στυλ ζωγραφικής» (αυτό σημαίνει η κινεζική λέξη xieyi), από τις πολυάριθμες συλλογές του Εθνικού Μουσείου Τέχνης της Κίνας (NAMOC). Μέσα από ένα «πάντρεμα» παραδοσιακής κινεζικής αισθητικής με στοιχεία δυτικής, σύγχρονοι Κινέζοι ζωγράφοι εκφράζουν συναισθήματα, έννοιες, ιδέες, κοσμοθεωρίες.
«Το xieyi είναι ο τρόπος να διαδίδουν και να συνεχίσουν την παραδοσιακή τέχνη της χώρας οι σύγχρονοι Κινέζοι ζωγράφοι. Μέσα από τα έργα ο επισκέπτης θα κατανοήσει το γούστο και τον τρόπο έκφρασης των Κινέζων» εξήγησε στην παρουσίαση της έκθεσης ο Ζανγκ Σιγιούνγκ από το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας. Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες -Ελεύθερο στιλ Ζωγραφικής, Εικονογραφία, Καλλιτεχνική Σύλληψη.
Πραγματοποιείται στο πλαίσιο των διακρατικών εορτασμών του Πολιτιστικού Έτους Ελλάδας-Κίνας 2017 και αντίστοιχα το 2018 θα φιλοξενηθεί στο NAMOC έκθεση του ΕΜΣΤ.
Με αφορμή την ελληνοκινεζική συνεργασία των δύο μουσείων ο Ζανγκ Σιγιούνγκ δεν παρέλειψε να τονίσει: «Η Ελλάδα έχει γίνει πολύ αγαπητή χώρα στους Κινέζους και τα τελευταία χρόνια οι συνεργασίες, εμπορικές, πολιτιστικές κ.ά. έχουν εντατικοποιηθεί. Όσο γι’ αυτό το μουσείο, το ΕΜΣΤ ήδη έχει γίνει γνωστό στην Κίνα από την documenta 14».
«Αδιαμφισβήτητα με την documenta 14 άνοιξαν όλοι οι χώροι του ΕΜΣΤ το οποίο, όμως, κλείνει έναν χρόνο δραστηριοτήτων. Έναν χρόνο παρά ένα μήνα» επεσήμανε ακριβολογώντας η διευθύντρια Κατερίνα Κοσκινά, υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη περιοδική έκθεση «Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα-Αμβέρσα» φιλοξενήθηκε στο ΕΜΣΤ τον περασμένο Οκτώβριο.
«Συνεχίζουμε παρά τις δυσκολίες, που ευτυχώς μικραίνουν, για να μπορέσει το ΕΜΣΤ να λειτουργήσει πλήρως μέσα στους ερχόμενους μήνες. Γίνονται προσπάθειες για το προσωπικό, είμαστε ελάχιστοι. Από 14-15 γίναμε 18-19 υπάλληλοι και συνεχίζουμε» είπε η Κατερίνα Κοσκινά.