Τη μόνιμη έκθεση «Las Incantadas, Οι Μαγεμένες. Ένα μνημείο σαν παραμύθι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινίασε το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017 η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου. Στο προστώο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης οι κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης μπορούν πλέον να θαυμάζουν τα ακριβή αντίγραφα των Incantadas, δηλαδή των Μαγεμένων, όπως είναι πλέον ευρύτερα γνωστοί οι αμφίγλυφοι πεσσοί από το μνημείο της Στοάς των Ειδώλων, που το 1864 μεταφέρθηκαν στο Λούβρο και επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη ως πιστά αντίγραφα τον Σεπτέμβριο του 2015. Η παραχώρηση των εκμαγείων από τους Γάλλους «αποτελεί μοναδικό γεγονός», όπως υπογράμμισε η Υπουργός Πολιτισμού.
«Οι Θεσσαλονικείς, όλοι εσείς, σαν πρόσωπα ο καθένας ή σαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων και υπηρεσιών, ακολουθήσατε ένα όνειρο, έναν αγώνα για την επιστροφή των Μαγεμένων. Αντιμέτωποι με το αδύνατο, δηλαδή την επιστροφή των αυθεντικών αρχαιοτήτων, σταθήκατε ιδιαίτερα επινοητικοί, στρέφοντας τις προσπάθειές σας στην κατασκευή των πιστών αντιγράφων τους. Γνωρίζετε εσείς καλύτερα από τον καθένα ότι αυτή η προσπάθεια ήταν εξίσου τιτάνια καθώς η δαπάνη ήταν αστρονομική σε καιρούς μάλιστα ιδιαίτερα δύσκολους. Ωστόσο χάρη στα σταθερή υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και άλλων φορέων όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων, αλλά κυρίως χάρη στη γενναία χρηματοδότηση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και την “υιοθέτηση” των πεσσών από την ΕΥΑΘ, τον ΟΛΘ και τα τοπικά επιμελητήρια –Εμπορικό/Βιομηχανικό και Επαγγελματικό–, το συλλογικό όνειρο της επιστροφής ενός συλημένου μνημείου, έστω της συμβολικής επιστροφής που συνιστούν τα αντίγραφά του, έγινε πραγματικότητα», σημείωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Και κατέληξε: «Κάπως έτσι το παραμύθι των Μαγεμένων έχει ευτυχισμένο τέλος ή θα προτιμούσα να πω μία νέα αρχή καινούριων ονειρικών ταξιδιών, συναντήσεων και αφηγήσεων. Φαίνεται πως τα μάγια κρατούν ακόμη παρασέρνοντάς μας, αυτή τη φορά, σε μία διαδρομή ελπιδοφόρα, καθώς σημείο της επανεκκίνησης είναι η συλλογικότητα, η προσπάθεια, η πίστη σε ένα κοινό όραμα».
Η Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, χαρακτήρισε «χαρούμενη» την τελετή των εγκαινίων, γιατί γίνεται πραγματικότητα η «επανένωση» των Μαγεμένων, που «είχαν πολλές περιπέτειες στη ζωή τους, από τα τέλη του 19ου αιώνα. Τις φιλοξενούμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο σε μια μόνιμη “προσωρινή” έκθεση, μέχρι να βρουν την οριστική τους θέση στην πόλη».
Στα εγκαίνια χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης HELEXPO, Αναστάσιος Τζήκας, και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Παρόντες ήταν η Γ.Γ. του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο Διευθυντής του Γραφείου της ΥΠΠΟΑ, αντιδήμαρχοι Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.
Αυτοψία στο Αρχαίο Θέατρο της Θάσου
Την Παρασκευή, η κα Κονιόρδου πραγματοποίησε αυτοψία στο Αρχαίο Θέατρο της Θάσου. Με το αναστηλωτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού του 2013-15 πραγματοποιήθηκαν σοβαρές εργασίες αποκατάστασης. «Η ένταξη του θεάτρου της Θάσου στο νέο ΕΣΠΑ με το ποσό των 3.500.000 ευρώ, θα επιτρέψει την υλοποίηση των εγκεκριμένων μελετών και θα δώσει τη δυνατότητα να ξαναλειτουργήσει αυτό το μνημείο, το οποίο συνδέεται άμεσα με το Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου και με την κοινωνική, την πολιτιστική και την τουριστική ζωή του νησιού» ανέφερε η Υπουργός. Παράλληλα, η κα Κονιόρδου παρακολούθησε την εναρκτήρια εκδήλωση της 10ης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «Διάζωμα», στο Αρχαίο Θέατρο της Θάσου.
Τέλος, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Θεσσαλονίκη, είχε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.