Ένα καινοτόμο e-learning πρόγραμμα, με τίτλο «Μουσείο και Παιδί», υλοποιεί το Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε συνεργασία με το E-Learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναπτύσσοντας μια ακόμη πρωτοποριακή δράση στο χώρο της εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα, διάρκειας δύο μηνών, που αποτελεί το πρώτο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, εστιάζει στη σχέση Μουσείου και παιδιού, εξετάζοντας δράσεις και πρωτοβουλίες που εμπλέκουν το παιδί είτε ως μαθητή είτε ως μέλος της οικογένειας. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, μουσειολόγους, επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου αλλά και σε όποιον ιδιώτη ενδιαφέρεται για την εκπαίδευση μέσα στο χώρο του Μουσείου.
Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ένα από τα πρώτα της Ελλάδας, μοιράζεται τα αποτελέσματα γνώσης και εμπειρίας των 30 χρόνων λειτουργίας του, δημιουργώντας ένα καινοτόμο πρόγραμμα με στόχο την ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων και την ανταλλαγή γνώσης.
Όπως αναφέρει η Διευθύντρια των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου, Μαρίνα Πλατή: «Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ανοιχτό πάντα σε νέες ιδέες σχετικά με τη διάδραση ανάμεσα στα μουσεία και τα παιδιά, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές και όσους ιδιώτες ενδιαφέρονται για τα μουσεία, μοιράζεται την πολυετή εμπειρία του στο σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το παιδί. Μέσα από ένα πρόγραμμα online επιμόρφωσης, που προσφέρεται σε συνεργασία με το έμπειρο σε θέματα eLearning ΕΚΠΑ, προσφέρει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να μάθουν μέσα από πρακτικές από το διεθνή χώρο. Επιπλέον, τους εφοδιάζει με χρήσιμες τεχνικές και εργαλεία για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό παιδαγωγικών δράσεων για τα μουσεία πάσης φύσεως και τον πολιτισμό».
Το πρόγραμμα αποτελείται από οκτώ ενότητες που εστιάζουν στην πολύπλευρη παιδαγωγική διαδικασία που επιτυγχάνεται μέσα και μέσω του Μουσείου, εξετάζοντας πρακτικές εφαρμογές με μια κριτική ματιά. Κάθε ενότητα έχει ως αντικείμενο μία διαφορετική πρακτική και δίνει κατευθύνσεις και παραδείγματα καλών και κακών πρακτικών από πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Οι διδακτικές ενότητες περιλαμβάνουν βιντεοσκοπημένες διαλέξεις, πρωτότυπα κείμενα και προτεινόμενη βιβλιογραφία, ενώ κατά τη διάρκεια του προγράμματος παρέχεται συνεχής εκπαιδευτική υποστήριξη.
Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Προγράμματος είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτριος Πλάντζος. Την ευθύνη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος έχει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το E-Learning του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 20 Οκτωβρίου 2017.
Έναρξη μαθημάτων: 30 Οκτωβρίου 2017.
Για περισσότερες πληροφορίες/αιτήσεις πατήστε εδώ.
Τηλ.: 210 3689354 και 2103689381, e-mail: elearn-secretariat@elke.uoa.gr
W: https://elearn.elke.uoa.gr