Τη νέα του πτέρυγα αλλά και τις ανακαινισμένες υπάρχουσες σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία που είναι αφιερωμένα στη μοντέρνα τέχνη, το Μουσείο Tériade στη Μυτιλήνη, εγκαινίασε τη Δευτέρα η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου. Έπειτα από τις εργασίες ανακαίνισης, το Μουσείο προβάλλει τα μοναδικά αντικείμενα της συλλογής του και κυρίως τις καλλιτεχνικές εκδόσεις του Tériade που για τη δημιουργία τους συνεργάστηκαν οι επιδραστικότεροι εικαστικοί του 20ού αιώνα.
Η Υπουργός Πολιτισμού, με αφορμή την επίσκεψή της στο νησί, συναντήθηκε στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με τον Δήμαρχο της πόλης και εκπροσώπους φορέων με σκοπό να ενημερωθεί κυρίως για τις ζημιές που προκάλεσε στα μνημεία το πρόσφατο χτύπημα του Εγκέλαδου. Επίσης ξεναγήθηκε στο Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά από τον πρόεδρο του ΔΣ της πολιτιστικής αστική μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αρχιπέλαγος», Νίκο Σηφουνάκη. Επισκέφθηκε επίσης το Μουσείο Θεόφιλου.
Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής συμμετείχαν ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Σπύρος Γαληνός, η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κώστας Αστυρακάκης, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, ο πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου Tériade, Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους, Νίκος Ζούρος, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης, και η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου, Μερόπη Φράγκου.
«Διαπιστώνω με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ότι έχουμε συνειδητοποιήσει πόσα πράγματα μπορούμε όταν υπάρχει συνεργασία και καλή διάθεση, να αλληλοσυμπληρώσει ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αυτή την πρόθεση» είπε η Λυδία Κονιόρδου. Eιδικότερα για το Μουσείο Tériade είπε ότι είναι σπουδαίο «όχι μόνο για την ήδη υπάρχουσα συλλογή του, αλλά και για την ίδια του τη φιλοσοφία. Είναι ένας κόμβος, όπου το σύγχρονο συναντά το παραδοσιακό. Όπως ξέρουμε ο Tériade ανακάλυψε τον Θεόφιλο και τον καθιέρωσε. Δεν διαχώριζε το ναΐφ στοιχείο από το έντεχνο, αλλά τα θεωρούσε συγκοινωνούντα δοχεία και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και σαν φιλοσοφία και σαν κατεύθυνση καλλιτεχνική και εικαστική».
Ένας ακόμα λόγος μεγάλης προτεραιότητας για την παρουσία της όπως τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού είναι και το θέμα της επισκευής των ζημιών που έχουν υποστεί τα μνημεία λόγω του πρόσφατου σεισμού. Ανέφερε ότι κλιμάκια του Υπουργείου Πολιτισμού επισκέφθηκαν τις σεισμόπληκτες περιοχές και τα μνημεία και ότι σύντομα θα μεταβεί στο νησί ένα δεύτερο κλιμάκιο. Όπως πρόσθεσε η Λυδία Κονιόρδου, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει εγκρίνει ποσό 190.000 ευρώ, το οποίο θα διανεμηθεί σε σωστικές εργασίες για τα μεταβυζαντινά μνημεία τα οποία έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες ζημιές (Κοίμηση της Θεοτόκου στον Αφάλωνα, Ζωοδόχος Πηγή στη Βρίσα, Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Μεγαλοχώρι, Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στο Ακράσι, Άγιος Νικόλαος στο Πλωμάρι και Αγία Τριάδα στην Πλαγιά).
Η Υπουργός Πολιτισμού ανέφερε επίσης ότι την απασχολεί το ζήτημα της προστασίας του αυθεντικού υλικού από τον οικισμό της Βρίσας που πλήγηκε περισσότερο από τον εγκέλαδο. «Είναι πολύ σημαντική προίκα, που δεν πρέπει να χαθεί, αυτά τα στοιχεία, κυρίως σε έναν παραδοσιακό οικισμό, όπως έχει χαρακτηριστεί η Βρίσα. Δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί από τις μπουλντόζες ούτε να χρησιμοποιηθούν σύγχρονα υλικά με τα οποία θα χαθεί η αισθητική και αρχιτεκτονική αξία των χώρων».
Στα μουσεία Tériade και Θεόφιλου
Την Υπουργό Πολιτισμού ξενάγησε στο Μουσείο Tériade η Άνη Κοντογιώργη, επιμελήτρια της επανέκθεσης του Μουσείου, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου Δημήτρης Παπαγεωργίου και ο Στέλιος Δασκαλάκης, Προϊστάμενος του Τμήματος Συντήρησης της ΕΦΑ Αθηνών. Η Λυδία Κονιόρδου άκουσε με προσοχή τις πληροφορίες που αφορούσαν τη συλλογή του Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade: Τα «Μεγάλα Βιβλία» που εκδόθηκαν από το 1943 έως το 1975 και το καθένα τους έχει επιμεληθεί από την αρχή μέχρι και το τέλος ένας σπουδαίος εικαστικός της εποχής (Ματίς, Πικάσο, Σαγκάλ, Τζιακομέττι, Λε Κορμπυζιέ, Λεζέ, Μιρό κ.ά.). Όπως και τα αντίτυπα του περιοδικού Verve που είχε σκοπό να παρουσιάσει την τέχνη δεμένη στενά με τη ζωή, παρέχοντας τη μαρτυρία της συμμετοχής των καλλιτεχνών στα γεγονότα. Επίσης χαρακτικά, αναπαραγωγές μικρογραφιών από μεσαιωνικά χειρόγραφα, έργα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ και νεότερων Ελλήνων καλλιτεχνών.
Στη συνέχεια η Υπουργός επισκέφτηκε το Μουσείο Θεόφιλου που περιέχει στις τέσσερις αίθουσές του 86 πίνακες του σπουδαίου λαϊκού ζωγράφου που δώρισε στον Δήμο Μυτιλήνης ο Tériade.
«Ο Tériade είναι ένας από τους σημαντικότερους σκαπανείς του σύγχρονου ελληνικού βλέμματος, του τρόπου που κοιτάζαμε το παρελθόν μας το παρόν μας και το μέλλον. Το μουσείο Tériade και τα εγκαίνια της νέας του πτέρυγας μπορούν να ιδωθούν ως μια έμπρακτη συνέχεια αυτής ακριβώς της συμπεριφοράς. Στον τόπο αυτό, το Μουσείο έρχεται να αποδείξει την εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού, να συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο στην πολιτιστική συνομιλία και να διευρύνει τους ορίζοντές μας, να δώσει πλούτο στον ελληνικό τόπο της Μυτιλήνης και ειδικά στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε έρχεται σαν μια αναγκαία απάντηση» είπε στον χαιρετισμό της η Υπουργός Πολιτισμού αμέσως μετά τον λόγο του Προέδρου του ΔΣ του Μουσείου, Δημήτρη Παπαγεωργίου, που ευχαρίστησε όσους διαχρονικά εργάστηκαν για τη δημιουργία του νέου μουσείου.