Σημαντικές φθορές και ζημιές από τον μεγάλο σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη Λέσβο έχουν υποστεί κηρυγμένα εκκλησιαστικά μνημεία του 18ου και 19ου αιώνα με τυπικά χαρακτηριστικά της λεσβιακής αρχιτεκτονικής, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Για τον λόγο αυτό, κλιμάκιο των Υπηρεσιών του Υπουργείου, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, αναχωρεί σήμερα για τη Μυτιλήνη προκειμένου να αξιολογήσει το εύρος των ζημιών και να οργανώσει την αποκατάστασή τους.
Όπως διαπιστώθηκε από την άμεση αυτοψία που διενήργησε μετά το σεισμό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, ορισμένα μεταβυζαντινά μνημεία παρουσίασαν σοβαρά στατικά προβλήματα. Και επειδή πρόκειται για μνημεία σε χρήση που λειτουργούν ως ενοριακοί ναοί, η Εφορεία έχει συστήσει την προσωρινή παύση της λειτουργίας τους λόγω επικινδυνότητας.
Ιδιαίτερα έχουν πληγεί ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής στη Βρισά Λέσβου, ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής στο Ακράσι, ο Ιερός Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Μεγαλοχώρι, ο Άγιος Νικόλαος Πλωμαρίου, ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Αφάλωνα. Επίσης, μικρότερες φθορές έχουν υποστεί και άλλα εκκλησιαστικά μνημεία στην πόλη της Μυτιλήνης και στα περίχωρά της όσο και στην περιφέρεια της Γέρας και του Πλωμαρίου. Διαπιστώθηκαν επιπλέον μικρές καταρρεύσεις τμημάτων του τείχους στο Μεσαιωνικό Κάστρο του Μολύβου.
Ωστόσο, η εικόνα αυτή που κατέγραψε η Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμα πλήρης, δεδομένου ότι συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα στο νησί, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.