Οι «Αρχαιολογικοί Διάλογοι» επανέρχονται. Σταθεροί στο ραντεβού των τελευταίων χρόνων –η δυναμική συλλογικότητα που επιχειρεί να θέσει τα θεμέλια μιας διεπιστημονικής συνεργασίας γύρω από την κοινωνική σημασία και τις χρήσεις της αρχαιότητας, των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς στο παρόν– διεξάγονται στα Ιωάννινα μεταξύ 1 και 4 Ιουνίου 2017. Φετινός θεματικός άξονας «Μετακινήσεις: Τόποι, μνήμες, υλικότητα».
Οι Αρχαιολογικοί Διάλογοι δεν είναι ένα συμβατικό συνέδριο, αλλά ένας θεσμός, ένας διαρκής κριτικός και αναστοχαστικός διάλογος για τις αρχαιότητες και την αρχαιολογία στη σημερινή κοινωνία. Λειτουργεί, στη βασική του μορφή, ως ένα ετήσιο, ανοικτό συνέδριο (αλλά και ως εκδήλωση και καλλιτεχνικό γεγονός), μια συνάντηση κριτικής, θεωρίας και πράξης, ανοικτή σε όλους τους αρχαιολόγους, φοιτητές και καθηγητές, εργαζόμενους και άνεργους, πέρα από επιμέρους εξειδικεύσεις, ιεραρχίες και στεγανά.
Οι Διάλογοι, όμως, είναι ανοικτοί και σε άλλους, ειδικούς και μη, όπως ανθρωπολόγους, ιστορικούς, ιστορικούς της τέχνης, μουσειολόγους, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, αλλά και όποιον θέλει να συνεισφέρει στη συζήτηση για το ρόλο και τη σημασία των αρχαιοτήτων και της αρχαιολογίας σήμερα. Παράλληλα, μια σειρά από ποικίλες δράσεις, όπως εκθέσεις, προβολές, συναυλίες, εργαστήρια και περίπατοι, συμπληρώνουν το θεσμό και τη θεματική του.
Οι εργασίες ανοίγουν σήμερα Πέμπτη 1η Ιουνίου στις 19:00, στο Σουφαρί Σαράι με την ανοιχτή συζήτηση «Μετακινήσεις: Τόποι, μνήμες, υλικότητα» που εστιάζει στη σημασία της αρχαιολογίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς στο σήμερα. Θα μιλήσουν οι Δημήτρης Πλάντζος (Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Βασίλης Νιτσιάκος (Καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Ελεάνα Γιαλούρη (Επίκουρη Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας και Υλικού Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών) και Γιάννης Χαμηλάκης (Καθηγητής Αρχαιολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών, Brown University). Συντονίζει η Εσθήρ Σολομών (Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων). Το βράδυ θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Terra Incognita» των φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ θα γίνει κι ένα μουσικό «σχόλιο» από την ομάδα «Ήνορο».
Οι πρώτοι «Αρχαιολογικοί Διάλογοι» πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2015 και οι δεύτεροι στη Μυτιλήνη το 2016. Η φετινή διοργάνωση υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, τα Γενικά Αρχεία Ηπείρου και τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και συμπεριλαμβάνει παράλληλες θεματικές συνεδρίες, ανοικτές συζητήσεις, εκθέσεις, εργαστήρια, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, δρώμενα και προβολές, ενώ προσβλέπει και στην ενεργό συμμετοχή φοιτητών και νέων επιστημόνων.
Όλες οι δράσεις και οι συνεδρίες θα λάβουν χώρα στο Κάστρο των Ιωαννίνων: στα μνημεία της Ακρόπολης του Ιτς Καλέ αλλά και στην αίθουσα του Σουφαρί Σαράι, επίσης στο Κάστρο.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.