Ημερίδα ενημέρωσης με τίτλο «Οι Αγροδιατροφικές Παραδόσεις ως Πολιτιστική Κληρονομιά: Έρευνα, Διαφύλαξη, Ανάδειξη» διοργανώνουν από κοινού το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Συνεδριακό Αμφιθέατρο, έναρξη 08.30).
Η ημερίδα απευθύνεται σε συνεταιρισμούς (αγροτικούς, γυναικείους κ.ά.), σε παραγωγούς παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων, σε μουσεία και πολιτιστικούς φορείς που ενδιαφέρονται για την ανάδειξη της αγροδιατροφικής παράδοσης ως πολιτιστικής κληρονομιάς, σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και σε τοπικούς θεσμούς, καθώς και σε πανεπιστημιακούς και φοιτητές ανωτάτων σχολών που σχετίζονται με τη μελέτη της αγροδιατροφικής κληρονομιάς.
Στόχος της ημερίδας είναι η ανάδειξη αφενός της σημασίας των αγροδιατροφικών παραδόσεων ως μέρους της συλλογικής αυτογνωσίας και ταυτότητας των τοπικών κοινωνιών και αφετέρου των ευκαιριών για την προβολή των τοπικών αγροδιατροφικών παραδόσεων και προϊόντων ως άυλων πολιτιστικών αγαθών.
Συγκεκριμένα, η ημερίδα αποσκοπεί:
– Στη γνωριμία φορέων και προσώπων που σχετίζονται με τον αγροδιατροφικό τομέα και τη διαχείριση της αγροδιατροφικής κληρονομιάς με τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (2003) καθώς και με την εφαρμογή της στη χώρα μας.
– Στην ενημέρωση για τη διαδικασία ένταξης στοιχείων της αγροδιατροφικής κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας (ayla.culture.gr) και στους διεθνείς καταλόγους που προβλέπονται από τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (2003).
– Στην παρουσίαση εκ μέρους αρμόδιων υπηρεσιών προγραμμάτων που μπορούν να στηρίξουν με πολλούς τρόπους (π.χ. χρηματοδότηση) τη μελέτη, ανάδειξη και διαφύλαξη των αγροδιατροφικών παραδόσεων ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
– Στην ανάδειξη της διατροφικής πολιτιστικής κληρονομιάς ως πεδίου διεπιστημονικών εργασιών φοιτητών (διπλωματικών, μεταπτυχιακών κ.ά.), τόσο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου όσο και άλλων σχολών και τμημάτων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας.
– Στο συντονισμό και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ παραγωγών, ειδικών επιστημόνων, δημόσιων υπηρεσιών και άλλων φορέων και προσώπων για τη συστηματική διεπιστημονική προσέγγιση των αγροδιατροφικών παραδόσεων ως πολιτιστικής κληρονομιάς και την αξιοποίηση των συνεργασιών αυτών εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (π.χ. για τον εμπλουτισμό του Εθνικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, ayla.culture.gr).
Η συγκεκριμένη εκδήλωση εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ειδικά της Διεύθυνσης Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ανάδειξη των αγροδιατροφικών παραδόσεων και εν γένει του αγροτικού χώρου ως πολιτιστικής κληρονομιάς. Η συνεργασία αυτή επισημοποιήθηκε με το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές τον Μάρτιο του 2016 και αναμένεται να συνεχιστεί με πολλές κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες.
Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ έχει ήδη υλοποιήσει σειρά δράσεων για την ανάδειξη των αγροδιατροφικών παραδόσεων της Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρεται η εγγραφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της σχετικής Σύμβασης της UNESCO (2003) τόσο της Μεσογειακής Δίαιτας (από κοινού με άλλες έξι χώρες), όσο και της παραδοσιακής Μαστιχοκαλλιέργειας στη Χίο. Επίσης, σημειώνεται ότι, με πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Κύπρου, υποβλήθηκε φάκελος υποψηφιότητας από κοινού με άλλες επτά χώρες για την εγγραφή στον ίδιο κατάλογο της Τέχνης της Ξερολιθιάς, που αποτελεί προσίδιο χαρακτηριστικό του ελληνικού αγροτικού τοπίου και είναι άμεσα συνυφασμένη με την παραγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων.
Τέλος, η ίδια Διεύθυνση του ΥΠΠΟΑ έχει επιμεληθεί τη σειρά Διατροφικός Πολιτισμός της Ελλάδας. Έχει ήδη κυκλοφορήσει σε ψηφιακή μορφή το πρώτο δημοσίευμα με θέμα την πίτα, ενώ η σειρά αναμένεται να συνεχιστεί με τη δεύτερη έκδοση, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην αμπελοοινική παράδοση και τα αμπελοτόπια της Ελλάδας.