Διεθνές αρχαιολογικό συνέδριο για την «Κεραμική της Κλασικής Εποχής στο Βόρειο Αιγαίο και την περιφέρειά του (480-323/300 π.Χ.»), διοργανώνει ο Τομέας Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το συνέδριο έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχου αρχαιολογικού συνεδρίου για την κεραμική της Αρχαϊκής εποχής που διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία το 2011.

«Η ανασκαφική έρευνα των τελευταίων χρόνων έφερε στο φως μεγάλο αριθμό αγγείων της Κλασικής εποχής, τόσο εισηγμένων όσο και ντόπιων, από πολλές αρχαιολογικές θέσεις στα παράλια και την περιφέρεια του Βόρειου Αιγαίου» αναφέρουν οι διοργανωτές του συνεδρίου. Στην επείσακτη κεραμική συγκαταλέγονται όχι μόνο τα αγγεία «πολυτελείας», ανάμεσα στα οποία κυρίαρχη θέση έχουν τα ερυθρόμορφα και μελαμβαφή από την Αττική, αλλά και διάφορες κατηγορίες ακόσμητων αγγείων (π.χ. εμπορικοί αμφορείς). Επίσης, η μελέτη της εγχώριας κεραμικής, η οποία περιλαμβάνει διακοσμημένα και αβαφή, καθημερινής χρήσης, αγγεία, διευρύνει σημαντικά την έρευνα για τα τοπικά εργαστήρια και τις επιδράσεις που δέχτηκαν από άλλες περιοχές.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν από Έλληνες και ξένους αρχαιολόγους 55 ανακοινώσεις σχετικά με τα κεραμικά εργαστήρια, τις χρήσεις, τις τεχνικές κατασκευής, την εικονογραφία, το εμπόριο και τη διασπορά των αγγείων στον υπό συζήτηση γεωγραφικό χώρο. Παράλληλα, θα εξεταστούν ειδικότερα θέματα, όπως οι τοπικές απομιμήσεις διακοσμημένων και μελαμβαφών αγγείων και η επίδραση της μεταλλοτεχνίας στην κεραμική.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ και θα διαρκέσουν τρεις ημέρες (Τετάρτη 17 έως Παρασκευή 19 Μαΐου 2017. Το Σάββατο 20 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ημερήσια εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Πέλλας.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου: cpna2017.web.auth.gr

Οργανωτική Επιτροπή: Ελένη Μανακίδου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ), Αμαλία Αβραμίδου (Λέκτορας ΔΠΘ), Κωνσταντίνα Τσονάκα (ΕΔΙΠ Κλασικής Αρχαιολογίας ΑΠΘ).

Επιστημονική Επιτροπή: Μιχάλης Τιβέριος (Ακαδημαϊκός – Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ), Στέλλα Δρούγου (Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ), Βασιλική Μισαηλίδου-Δεσποτίδου (Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων ΥΠΠΟΑ), Ελένη Μανακίδου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ), Αμαλία Αβραμίδου (Λέκτορας ΔΠΘ).