Ένα ακόμα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα στο κέντρο της Αθήνας, το ιστορικό κτίριο της οδού Σόλωνος, το «Παλαιό Χημείο» –γνωστό ως «Φυσικείο»–, στο οποίο στεγάζονταν για περισσότερο από έναν αιώνα τα Εργαστήρια της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, «παίρνει ζωή». Αποκατεστημένο και πλήρως λειτουργικό, το κτίριο θα φιλοξενεί από την Τρίτη τη βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής, ενώ ήδη δρομολογηθεί η μεταφορά των εκθεμάτων του Μουσείου Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας, που θα λειτουργήσει σε ειδικούς χώρους του κτιρίου.
«Η λειτουργία σύγχρονης βιβλιοθήκης της Νομικής έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι η συλλογή της συγκρίνεται επάξια με τις αντίστοιχες συλλογές μεγάλων πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών του εξωτερικού», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος και πρόσθεσε: «Θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όχι μόνο για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής, αλλά και τους καθηγητές, τους δικηγόρους και τους δικαστικούς λειτουργούς».
Το αρχικό κτίριο χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1870 σε σχέδια του περίφημου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ και περιελάμβανε το υπόγειο, το ισόγειο και τον πρώτο όροφο. Μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά το 1911 και τις εκτεταμένες επισκευές, προστέθηκε το κεντρικό αμφιθέατρο και πολύ αργότερα και ο τρίτος όροφος. Από την έδρα, τα έδρανα και τα εργαστήρια του ιστορικού πλέον κτιρίου πέρασαν σχεδόν όλες οι μεγάλες μορφές των Θετικών Επιστημών στην Ελλάδα.
Στο κτίριο στεγάστηκαν, εκτός από τη Φυσικομαθηματική Σχολή, το Εθνικό Χημείο, το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Εθνικό Γραφείο Μέτρων και Σταθμών, η Γεωδαιτική Επιτροπή, η Θαλασσογραφική Εταιρεία, η Φυσιοδιφική Εταιρεία, το Βοτανικό Μουσείο, ο Όμιλος Φίλων Ασυρμάτου, ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Μουσείο Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας.
Το κτίριο του Παλαιού Χημείου αποτελεί «μνημείο της Ιστορίας της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης των φυσικών επιστημών στη χώρα μας», σημειώνουν ο δρ Χρυσολέων Συμεωνίδης, υπεύθυνος του Μουσείου Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας, και η Βασιλική Στρακαντούνα, υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης της Νομικής.
Εκτός, όμως, των σημαντικών προσωπικοτήτων που δίδαξαν στους χώρους του, το κτίριο συνδέεται άμεσα με τους εθνικούς και δημοκρατικούς αγώνες φοιτητών και διδασκόντων την εποχή της Κατοχής και της Δικτατορίας και τους αγώνες για την ανεξαρτητοποίηση της Κύπρου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι την ημέρα της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές (12 Οκτωβρίου 1944), ο πειραματικός σταθμός του εργαστηρίου της Φυσικής του ΕΚΠΑ μετέδωσε πρώτος την είδηση της Απελευθέρωσης.
«Η κεραία υπάρχει ακόμα στην ταράτσα. Η Ένωση Χημικών Ελλάδος, τιμώντας τους αγώνες αυτούς, έχει τοποθετήσει ειδική τιμητική πινακίδα στην Κεντρική είσοδο του κτιρίου», σημειώνουν ο κ. Συμεωνίδης και η κα Στρακαντούνα και προσθέτουν: «Στις αρχές Νοεμβρίου του 1973 το φοιτητικό κίνημα δραστηριοποιήθηκε και στους χώρους του Παλαιού Χημείου και δημιουργήθηκε μία από τις σπίθες του φοιτητικού κινήματος που οδήγησαν στην κατάληψη της Νομικής και την εξέγερση του Πολυτεχνείου».
Τα τελευταία χρόνια έγιναν μελέτες για την πλήρη αποκατάσταση του ιστορικού πανεπιστημιακού κτιρίου και της στέγασης σε αυτό Βιβλιοθήκης, Μουσείου Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας και χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ωστόσο, η αποκατάσταση του κτιρίου έγινε δυνατή μέσω σημαντικής χορηγίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Η τελετή εγκαινίων της βιβλιοθήκης της Νομικής θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Απριλίου 2017.