Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με τίτλο «Ένα εύρημα… μία ιστορία» θα υλοποιήσει την Κυριακή 9 Απριλίου 2017 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση υλοποιείται ήδη από την αρχή του έτους και για οργανωμένες σχολικές ομάδες με ιδιαίτερα μεγάλη ανταπόκριση από την πλευρά των μαθητών.
Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνοδοί και παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις μικρές ιστορίες που αφηγούνται επιλεγμένες ενότητες της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας και να ανακαλύψουν με έναν ευχάριστο τρόπο πτυχές της καθημερινής ζωής των αρχαίων Θεσπρωτών: την οργάνωση και τη λειτουργία της Αγοράς στην αρχαιότητα, εστιάζοντας στον εμπορικό της ρόλο και στον τρόπο πραγματοποίησης των ανταλλαγών, το ρόλο του Πρυτανείου, ενός δημόσιου κτιρίου στην αρχαία πόλη των Γιτάνων Θεσπρωτίας, καθώς και το χώρο ενός αρχαίου μαγειρείου με αναφορές στα σκεύη και τις διατροφικές συνήθειες στην αρχαία Ελλάδα.
Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της συνεργατικής έρευνας μεταξύ των μελών κάθε οικογένειας και ταυτόχρονα μεταξύ των οικογενειών που συμμετέχουν στην ίδια ομάδα, η συλλογή και ανταλλαγή στοιχείων και πληροφοριών και η δημιουργική σύνθεσή τους. Επιμέρους στόχοι του προγράμματος είναι η εξοικείωση παιδιών και συνοδών με τον μουσειακό χώρο μέσα από μία ψυχαγωγική εμπειρία, η ανάπτυξη των ικανοτήτων των παιδιών για παρατήρηση, έρευνα και συνδυαστική σκέψη, καθώς και η κατανόηση της πληροφορίας που παρέχει ένα αρχαιολογικό εύρημα σε σχέση με τη λειτουργία και τη χρήση του αλλά και η εν γένει προσέγγιση των μουσειακών αντικειμένων ως αρχαιολογικών και ιστορικών τεκμηρίων.
Στάδια του προγράμματος
Μέρος Α: Γνωριμία με τις οικογένειες, παρουσίαση του προγράμματος, χωρισμός σε ομάδες, συναρμολόγηση παζλ.
Μέρος Β: Αναζήτηση της θεματικής ενότητας, συλλογή πληροφοριών/συμπλήρωση φύλλων εργασίας.
Μέρος Γ: Σύνθεση και παρουσίαση των πληροφοριών από κάθε ομάδα χωριστά.
Μέρος Δ: Δραστηριότητα δημιουργικής έκφρασης.
Υπεύθυνη προγράμματος: Αντωνία Τζωρτζάτου, αρχαιολόγος.
Ώρες διεξαγωγής: 11.00-12.45.
Μέγιστος αριθμός παιδιών και συνοδών: 30 (ένας ή δύο συνοδοί και έως δύο παιδιά, ηλικίας 8 έως 10 ετών, ανά οικογένεια).
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10 οικογένειες (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 6 οικογένειες.
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 26650 21417, 28539 (Δευτέρα-Παρασκευή), e-mail: amig@culture.gr.