Παρίσι, Αμπού Ντάμπι και Unesco εγκαινίασαν πρόσφατα στο Λούβρο μια διεθνή συμμαχία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλείται από την τρομοκρατία και τον πόλεμο, στόχος της οποίας είναι η συγκέντρωση των πρώτων χρημάτων ενός ταμείου 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η ιδέα της πρωτοβουλίας αυτής γεννήθηκε δύο χρόνια νωρίτερα, σχεδόν την ίδια ημέρα, στις 18 Μαρτίου του 2015, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ στο Λούβρο. Ο σκοπός τότε ήταν να καταγγελθούν οι λεηλασίες σε αρχαιολογικούς χώρους από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και το συριακό καθεστώς.
Τραγική σύμπτωση: την ώρα της ομιλίας του αρχηγού του γαλλικού κράτους, τζιχαντιστές έκαναν έφοδο στο μουσείο Bardo στην Τύνιδα προκαλώντας το θάνατο 20 και πλέον ανθρώπων.
Από την ομιλία στην Unesco ως τη σύνοδο κορυφής της G7 και από την έκκληση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ έως τη διάσκεψη στο Αμπού Ντάμπι, η ιδέα δρομολογήθηκε.
H Διάσκεψη του Αμπού Ντάμπι τον Δεκέμβριο αποφάσισε, εκτός από την ίδρυση του ταμείου, τη σύσταση διεθνούς δικτύου καταφυγίων, εθνικών μουσείων ή τρίτων χωρών όπου μπορούν να φυλάσσονται έργα που απειλούνται.
Και ούτε δύο μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του Φρανσουά Ολάντ, η γαλλική προεδρία υπογραμμίζει: «Θέλουμε πράγματι να σμιλέψουμε στο μάρμαρο αυτή τη δέσμευση» συλλέγοντας από σήμερα τουλάχιστον το ήμισυ των 100 εκατομμυρίων δολαρίων που προβλέπονται για την περίοδο 2017-2019.
Η Γαλλία, από την πλευρά της, αναμένεται να εγγυηθεί συνεισφορά 30 εκατομμυρίων δολαρίων, από τα οποία τα 15 εκατομμύρια θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τον Απρίλιο και τα υπόλοιπα το 2018. Και άλλοι δωρητές θα ανακοινώνουν τη συμβολή τους με την ευκαιρία αυτή.
Με το ποσό αυτό θα χρηματοδοτηθούν ενέργειες προληπτικές ή έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και η έναρξη εργασιών αποκατάστασης.
Ιδιαιτερότητα του ταμείου αυτού –το καταστατικό του οποίου κατέθεσαν πρόσφατα στη Γενεύη ο Τζακ Λανγκ και ο Μοχάμεντ αλ Μουμπάρακ, ειδικοί απεσταλμένοι της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων– είναι η στενή συνεργασία δημοσίων και ιδιωτών δωρητών στο πρότυπο του Παγκόσμιου Ταμείου καταπολέμησης του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας.