Η ανακάλυψη, το 1999, ενός μεγάλου, νέου συνόλου τοιχογραφιών στο μυκηναϊκό ανάκτορο της Τίρυνθας –έναν σχεδόν αιώνα μετά την πρωτοπόρα δημοσίευση της ζωγραφικής διακόσμησής του από τον Rodenwaldt– έχει προκαλέσει ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για αυτή την ομάδα υλικού.

«Η συνολική εικόνα: επανεξετάζοντας το πλαίσιο θέασης τοιχογραφιών από την Τίρυνθα» («The whole picture: (re-)contextualizing wall paintings from Tiryns») είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσει ο Ulrich Thaler (Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών) την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017 και ώρα 19:00 στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, σταθμός μετρό Ακρόπολη).

Το πρόγραμμα «Bildräume und Raumbilder», που χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και διευθύνεται από κοινού με τον ομιλητή, περιλαμβάνει έρευνα σε αμφότερα νεότερα και παλαιότερα ευρήματα και χαρακτηρίζεται, ήδη από την έναρξή του το 2006, από ένα ισχυρό ενδιαφέρον για το ρόλο που διαδραμάτισε ο επιτοίχιος ζωγραφικός διάκοσμος σε σχέση με την ενσωμάτωσή του στο αρχιτεκτονικό πλαίσιο και ειδικότερα στη δόμηση του κοινωνικού χώρου.

Όπως αναφέρει ο Ulrich Thaler: «Μέσα από μια σειρά εξειδικευμένων μελετών εστιασμένων σε νέα και παλαιά ευρήματα, συμπεριλαμβανομένης της εξαιρετικής σκηνής λιτανείας μεσαίας κλίμακας από το νέο υλικό, καθώς και της γνωστής σχεδόν σε φυσικό μέγεθος πομπής των γυναικών και της ζωφόρου του κυνηγιού από τα παλαιά ευρήματα, η διάλεξη επιδιώκει να επεκτείνει τη συναφή προοπτική εξερευνώντας διαφορετικούς τρόπους συνάφειας πέρα από το αρχιτεκτονικό πλαίσιο. Υποστηρίζεται και καταδεικνύεται ότι για να δει κανείς “ολόκληρη την εικόνα” πρέπει να κοιτάξει πέρα από την ίδια τη ζωγραφική – έστω και αν η τελευταία είναι αφ’ εαυτού της αποσπασματική».

Η διάλεξη, που θα δοθεί στα αγγλικά, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των «Αιγαιακών Διαλέξεων» που διοργανώνουν ο «Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας» και το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών.