Δύο περίοδοι αρχαιολογικών ερευνών πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2016 στα χωριά Μονή, Πεντάκωμο και Μοναγρούλι της Επαρχίας Λεμεσού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου. Οι έρευνες διενεργήθηκαν στο πλαίσιο Αρχαιολογικού Προγράμματος, το οποίο διεξάγεται υπό τη διεύθυνση της δρος Oliva Menozzi (University G. d’Annunzio στο Chieti-Pescara, Ιταλίας).
Οι έρευνες που διεξήχθησαν εντός του Ιουνίου 2016 περιέλαβαν τρεις βασικές δράσεις: τη γεωφυσική επισκόπηση και τη χαρτογράφηση των βασικών γεωμορφολογικών τμημάτων του χώρου, την αρχαιολογική επισκόπηση της περιοχής της Μονής και του Αγίου Γεωργίου και τέλος, την ανασκαφή στην περιοχή Μονής-Πλατιάες. Τον Οκτώβριο η ομάδα επισκόπησε την περιοχή της Μονής (Άγιος Επιφάνιος και Άγιος Γεώργιος), πραγματοποίησε ενάλιες έρευνες και χαρτογραφήσεις στον Άγιο Γεώργιο Αλαμάνο και διεξήγαγε γεωμορφολογική έρευνα και χαρτογράφηση στο Πεντάκωμο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ολοκληρώθηκε, επίσης, η εντατική επισκόπηση σε περιοχή νοτιοδυτικά της Μονής. Τα εδάφη στην περιοχή αυτή είναι ιδιαίτερα γόνιμα με αναβαθμίδες πάνω από τον ποταμό που ακόμη χρησιμοποιούνται για γεωργικούς σκοπούς. Φαίνεται ότι η περιοχή χρησιμοποιούνταν και κατά την Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή περίοδο για γεωργικούς σκοπούς, αφού εντοπίστηκαν σκορπισμένα κατάλοιπα αγροικιών. Τα περισσότερα αρχαιολογικά σημεία που εντοπίστηκαν στην περιοχή παρουσιάζουν και αρχαιότερα κατάλοιπα, όπως Κυπρο-Αρχαϊκή κεραμική. Τα ευρήματα αυτά φανερώνουν ότι ο χώρος χρησιμοποιούνταν κατά την αρχαιότητα, όμως τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν αρκούν για να γνωρίζουν οι ειδικοί τη φύση της χρήσης του χώρου. Εντοπίστηκαν επίσης ποσότητες λίθινων απολεπισμένων εργαλείων που χρονολογούνται στην Κεραμική Νεολιθική περίοδο.
Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2016 επισκοπήθηκε η περιοχή του Αγίου Επιφανίου, μετά από υποδείξεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Η περιοχή βρίσκεται σε χαμηλό σημείο στην κοιλάδα του ποταμού της Μονής/Λίμνης. Εδώ οι έρευνες αποκάλυψαν πιθανή νεκρόπολη και οικισμό, με ευρήματα που χρονολογούνται από την Κυπρο-Γεωμετρική μέχρι την Κυπρο-Αρχαϊκή περίοδο, αλλά και κάποια προγενέστερα.
Κατά το 2015 και 2016 διανοίχθηκαν τέσσερις ανασκαφικές τομές στην περιοχή Μονή-Πλατιάες, όπου είχαν εντοπιστεί ποσότητες επιφανειακών ευρημάτων αναθηματικού χαρακτήρα. Οι ανασκαφικές έρευνες επιβεβαίωσαν ότι ο χώρος χρησιμοποιείτο για γεωργικούς σκοπούς κατά την αρχαιότητα και βρέθηκαν και ενδείξεις για Κυπρο-Αρχαϊκό ιερό. Δυστυχώς η στρωματογραφία του χώρου έχει επηρεαστεί αρνητικά από τη σύγχρονη γεωργική δραστηριότητα μέσα στα χρόνια.
Τέλος, οι ενάλιες έρευνες του 2016 επικεντρώθηκαν σε δύο θέσεις οι οποίες είχαν εντοπιστεί κατά τα προηγούμενα έτη, ως αποτέλεσμα γεωφυσικών ερευνών. Πρόκειται για δύο θέσεις στα δυτικά και στα ανατολικά της εκβολής του ποταμού στον Κόλπο του Αγίου Γεωργίου. Και οι δύο παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά δεν ανήκουν στην ίδια χρονολογική περίοδο. Η πρώτη βρίσκεται κατά μήκος των γκρεμών στα δυτικά της εκβολής του ποταμού. Σώζει αριθμό κτιρίων που έχουν όμως καταρρεύσει λόγω της διάβρωσης του εδάφους και που σήμερα βρίσκονται σε μέγιστο βάθος 3 μ. από την επιφάνεια του εδάφους. Τα κτίρια πιθανόν να ανήκουν στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου. Η δεύτερη θέση βρίσκεται στα ανατολικά της εκβολής του ποταμού, σε βάθος μεταξύ 1 και 7,05 μ. κάτω από τη σημερινή επιφάνεια του εδάφους. Η θέση φαίνεται ότι λειτουργούσε ως λατομείο κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο και διατηρούνται στη θέση τους λαξευμένοι ογκόλιθοι.