Τη συνεργασία του με το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (ΜΕΤΚ) στο Πεκίνο, ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες το Μουσείο Ηρακλειδών, με στόχο την ανταλλαγή δύο εκθέσεων αρχαίας επιστήμης και τεχνολογίας το 2017, που έχει οριστεί ως «Έτος Φιλίας Ελλάδας-Κίνας».
Συγκεκριμένα, το Μουσείο Ηρακλειδών θα παρουσιάσει στα δυο κτίριά του (Ηρακλειδών 16 και Απ. Παύλου 37, Θησείο) την έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» του ΜΕΤΚ από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως και τον Ιανουάριο του 2018, ενώ από τον Οκτώβριο του 2017 έως και τον Μάρτιο του 2018, το Μουσείο Ηρακλειδών θα παρουσιάσει στο ΜΕΤΚ στο Πεκίνο την έκθεση «ΕΥΡΗΚΑ. Επιστήμη, τέχνη και τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων», σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ) και με επιστημονικό σύμβουλο τον Ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Πρόεδρο της ΕΜΑΕΤ, Θεοδόση Π. Τάσιο.
Η έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μερικά από τα πιο αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού, ενός από τους αρχαιότερους στον κόσμο, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ επιστημονικό φάσμα, από την αστρονομία και τη ναυσιπλοΐα μέχρι τις τεχνικές ύφανσης, την κατασκευή χαρτιού, την τυπογραφία, τη σεισμογραφία κ.ά., μέσα από ποικίλα ομοιώματα εφευρέσεων. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιδείξεις της αρχαίας κινεζικής υφαντικής τέχνης, των παραδοσιακών μεθόδων κατασκευής χαρτιού και εκτύπωσης κ.ά.
Η έκθεση «ΕΥΡΗΚΑ. Επιστήμη, τέχνη και τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων» θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ΜΕΤΚ στο Πεκίνο τις αντιπροσωπευτικότερες αρχαιοελληνικές τεχνολογικές κατακτήσεις σε τομείς όπως η ναυπηγική, η μηχανολογία, οι επικοινωνίες, η οικοδομική, οι τέχνες κ.ά., μέσα από πρωτότυπα ομοιώματα και εποπτικό υλικό. Σημαντική θέση μεταξύ των εκθεμάτων θα έχει η λειτουργική ανακατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, σε τριπλάσιο μέγεθος από το πραγματικό, από πλεξιγκλάς, μπρούντζο και αλουμίνιο, η οποία θα κατασκευαστεί ειδικά για το Μουσείο Ηρακλειδών, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με την επιστημονική επίβλεψη των καθηγητών, δρος Κυριάκου Ευσταθίου και δρος Γιάννη Σειραδάκη. Επιπλέον, στην έκθεση θα παρουσιαστούν και δύο αντίγραφα ιστορικών αρχαιοελληνικών ναυαγίων, ευγενική παραχώρηση του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου και του Δήμου Σάμου.
Η ανταλλαγή των δύο εκθέσεων γίνεται με στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών μέσω της αμοιβαίας γνωριμίας και ανάδειξης της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς τους και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων/Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου.
Το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας
Το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (ΜΕΤΚ) στο Πεκίνο, το πιο ολοκληρωμένο μουσείο επιστήμης και τεχνολογίας στην Κίνα, ξεκίνησε να λειτουργεί το 1988. Ως κέντρο εκλαΐκευσης της επιστήμης, αποστολή του είναι η ενδυνάμωση της χώρας μέσω της επιστήμης και της παιδείας, και η αύξηση των επιστημονικών γνώσεων του κοινού μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, δράσεις εκλαΐκευσης της επιστήμης και επιμορφωτικά προγράμματα. Το ΜΕΤΚ καταλαμβάνει έκταση 48.000 τ.μ., με συνολικό εμβαδόν 102.000 τ.μ., καλύπτοντας σημαντικό τμήμα του πάρκου «Ολυμπιακό Πράσινο» που δημιουργήθηκε για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2008 του Πεκίνου, στο πλαίσιο της φιλοσοφίας «Πράσινοι Ολυμπιακοί, Επιστημονικοί Ολυμπιακοί και Ολυμπιακοί της Ανθρωπότητας». Αποτελείται από πέντε κύριες θεματικές εκθέσεις («Παράδεισος της Επιστήμης», «Δόξα της Κίνας», «Επιστήμη, Τεχνολογία και Ζωή», «Εξερευνήσεις και Ανακαλύψεις», «Προκλήσεις και το Μέλλον») και διαθέτει ποικίλους χώρους για προσωρινές εκθέσεις, θεατρικές αίθουσες για παρουσιάσεις με ειδικά εφέ, αίθουσες διαλέξεων και εκπαιδευτικών εργαστηρίων κ.ά. Η αρχιτεκτονική δομή του κτιρίου, που αποτελείται από πολυάριθμες τσιμεντένιες ορθογώνιες κατασκευές οι οποίες ενώνονται μεταξύ τους έτσι ώστε το σύνολο να θυμίζει παιχνίδι-γρίφο Lu Ban ή «μαγικό κύβο», συμβολίζει την επιστήμη ως μια ατέλειωτη διαδικασία «ξεκλειδώματος» και «ανακάλυψης» μυστικών.
Το Μουσείο Ηρακλειδών
Το Μουσείο Ηρακλειδών υπηρετεί από το 2004 την τέχνη, την παιδεία και τον πολιτισμό. Εμπνευστές και ιδρυτές του είναι ο Παύλος και η Άννα-Μπελίντα Φυρού. Στην πρώτη δεκαετία της λειτουργίας του εστίασε στις καλές τέχνες και διοργάνωσε εκθέσεις σημαντικών δημιουργών (M.C. Escher, Victor Vasarely, Carol Wax, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Toulouse-Lautrec, Edgar Degas, Edvard Munch, Sol LeWitt κ.ά.). Σήμερα το μουσείο έχει μετεξελιχθεί σε διαδραστικό κέντρο εξοικείωσης με την επιστήμη. Με βασική φιλοσοφία του το τρίπτυχο «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά», υλοποιεί καινοτόμα επιμορφωτικά προγράμματα για μαθητές, εκπαιδευτικούς και ενηλίκους, καθώς και εκθέσεις έργων τέχνης και εξοικείωσης με την επιστήμη στα δυο κτίριά του στο Θησείο (Ηρακλειδών 16 και Απ. Παύλου 37).
Η Εταιρεία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας
Η Εταιρεία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας είναι μια επιστημονική εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1993, με σκοπό να καλλιεργήσει την επιστημονική έρευνα και να διαδώσει τις ιστορικές γνώσεις γύρω από τα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων, μέχρι και το Βυζάντιο. Διοργανώνει ανοικτές για το κοινό επιστημονικές συνεδριάσεις, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και ταινιών, καθώς και αρχαιογνωστικές επισκέψεις τεχνολογικού ενδιαφέροντος, ειδικά σεμινάρια για διάφορες ομάδες ενδιαφερομένων (εκπαιδευτικών, φοιτητών), Εκθέσεις και διεθνή Συνέδρια ειδικώς για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία.