Τι σχέση θα μπορούσαν να έχουν το μυθιστόρημα «Πόλεμος και Ειρήνη» του Λέοντος Τολστόι και μία πράσινη χρωστική που αγαπήθηκε από τον Πάμπλο Πικάσο;
Ο Τσάρος Αλέξανδρος Α’, ο υπασπιστής του Πρίγκιπα Πιότρ Μιχαήλοβιτς Βολκόνσκι, μια μυστική συνωμοσία κατά του Αυτοκράτορα, στην οποία φαίνεται να εμπλέκεται και ο φίλος του Πρίγκιπα Αλέξανδρου Υψηλάντη, Δεκεμβριστής Πάβελ Πέστελ καθώς και ο Πρίγκιπας Σεργκέι Βολκόνσκι και μια μυστηριώδης πράσινη πέτρα που βρέθηκε στα Κεντρικά Ουράλια, πώς συνδέονται τελικά όλα αυτά με την παλέτα ενός ζωγράφου;
Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα, ακόμα πιο αναπάντεχα και συναρπαστικά, θα γίνει προσπάθεια, αν όχι να βρεθούν οριστικές απαντήσεις, τουλάχιστον να σκιαγραφηθεί μεθοδικά και με ακρίβεια η πορεία της έρευνας γύρω από τη φύση ενός χρώματος. Όλα αυτά στο πλαίσιο διάλεξης με τίτλο «Ο Πρίγκιπας Βολκόνσκι και το πολύτιμο πράσινο χρώμα της Ρωσικής ζωγραφικής: Νέα αναλυτικά δεδομένα για το ορυκτό Βολκονσκοΐτης» που θα δώσει την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017 και ώρα 19:00 ο δρ Θωμάς Κατσαρός (Συντηρητής έργων τέχνης / αρχαιομέτρης με ειδίκευση στη μελέτη χρωστικών υλών στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο).
Στη διάλεξη, που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου, θα δοθεί η ευκαιρία να αναπτυχθεί η ιστορία του σπάνιου ορυκτού Βολκονσκοΐτη (Volkonskoite), το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως πράσινη χρωστική στη ρωσική θρησκευτική ζωγραφική αλλά και στην ευρωπαϊκή ζωγραφική του 20ού αιώνα. Το υλικό αυτό προσδιορίστηκε ορυκτολογικά το 1831 στο μεταλλείο Αγία Ευφημία στην επαρχία Περμ των Ουραλίων. Ο διάσημος ορυκτολόγος Αύγουστος Κέμμερερ το μελέτησε και το χαρακτήρισε πρώτος, δίνοντάς του το όνομα Volkonskoite προς τιμήν του φίλου του υπουργού Τεχνών και Επιστημών του Τσάρου.
Μια εκτεταμένη εφαρμογή νέων τεχνολογιών ανάλυσης υλικών έδωσαν την ευκαιρία για πρώτη φορά, σε αυτήν την κλίμακα, να εμπλουτιστούν οι γνώσεις μας για το συγκεκριμένο χρώμα.
Στη Ρωσία η έννοια της «πράσινης γης» συνδέεται άρρηκτα με την ιδέα της Μητέρας Πατρίδας και το ορυκτό Volkonskoite συχνά αναφέρεται και ως Russian Green.
Η διάλεξη εντάσσεται στον κύκλο ομιλιών που διοργανώνονται από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στο πλαίσιο της έκθεσης «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία».