Αφιερωμένη στην «Αρχιτεκτονική στο Ασκληπιείο της Λισσού» είναι η διάλεξη που θα δώσει ο αρχαιολόγος Χρύσανθος Κανελλόπουλος (Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΠΚΑ) την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017, και ώρα 18:30 (ΕΜΠ, Κτήριο Αβέρωφ, αμφιθέατρο 2).
H πόλη της αρχαίας Λισσού βρίσκεται στον κόλπο του Άγιου Κίρκου στις ακτές της νότιας Κρήτης, περίπου 3 χιλιόμετρα δυτικά της Σούγιας. Η Λισσός παρέμενε έως και την Ύστερη Αρχαιότητα σημαντικό κέντρο, χάρη στο διάσημο ιερό-θεραπευτήριο του Ασκληπιού.
Όπως αναφέρει ο κ. Κανελλόπουλος σχετικά με το θέμα της διάλεξής του: «Το αρχαιότερο οικοδόμημα στο ιερό αποδεικνύεται ότι έχει πλάτος ακριβώς ίσο με το πλάτος του ναού του Ασκληπιού. Η έκκεντρη θέση της θύρας οφείλεται σε εσωτερική αξονική κιονοστοιχία που θα πρέπει να έφερε βαριά, επίπεδη, στέγη από συμπιεσμένο χώμα. Ο ‐τυπικός για την Κρήτη‐ άστυλος σηκός του Ασκληπιού με το δωρικό διάζωμα, πολύ πιθανά, αποτελεί τον πρώτο ρυθμικό ναό στο νησί. Ο ναός του θεού είναι επισυνημμένος στο αρχαιότερο μεγαλιθικό ανάλημμα με την τραπεζιόσχημη τοιχοδομία.
»Το περίτεχνο θύρωμα, με καθαρό ύψος 4 μέτρα, και η φυσικού μεγέθους ασπίδα στο τύμπανο του αετώματος μεταβάλλονται στα κύρια θέματα της πρόσοψης. Τα κυμάτια του περιθύρου, η μορφή των καταλοβέων, η ανιούσα οροφή του γείσου και τα ακρωτήρια ‐αντί σίμης‐ στο γείσο του υπερθύρου προδίδουν συγγένειες με την αρχιτεκτονική της Κυρήνης και της Αλεξάνδρειας. Αν και η χρήση συνδέσμων σχήματος Ζ συνιστά χρονολόγηση πριν το έτος 300 π.Χ., οι αναλογίες και το ύφος στηρίζουν τη χρονολόγηση του μνημείου μετά το έτος 200 π.Χ.».