Η απουσία πλήρους ανασκαφικής διερεύνησης και τα πολλές φορές δυσερμήνευτα ή ανερμήνευτα ανασκαφικά ευρήματα της αρχαίας Σπάρτης έχουν οδηγήσει στην αδυναμία της έρευνας να επαληθεύσει τις τοπογραφικές ενδείξεις της αρχαίας γραμματείας και να ταυτίσει τα μνημεία της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Κυκλοτερές Οικοδόμημα στην ακρόπολη της Σπάρτης για το οποίο έχουν προταθεί πολλές διαφορετικές ταυτίσεις και απόψεις για τη χρήση του στη βιβλιογραφία.

«Το Κυκλοτερές Οικοδόμημα στην ακρόπολη της αρχαίας Σπάρτης» είναι το θέμα της διάλεξης που θα δώσει ο Γουλιέλμος Ορεστίδης (Αρχιτέκτων ΕΜΠ – Msc Προστασία μνημείων) την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 18:30 (ΕΜΠ, Κτήριο Αβέρωφ, αμφιθέατρο 2).

Στη διάλεξή του ο κ. Ορεστίδης θα επιχειρήσει μια συνολική θεώρηση του Κυκλοτερούς Οικοδομήματος και της σύνδεσής του με τα υπόλοιπα μνημεία της ακρόπολης εστιάζοντας στη μελέτη του αναλημματικού του τοίχου. Θα περιγραφούν αναλυτικά η μορφή, η κατασκευή και οι φάσεις του μνημείου και θα παρουσιαστεί η διαχρονική του παρουσία στο δημόσιο χώρο της αρχαίας πόλης. Σύμφωνα με τον κ. Ορεστίδη: «Οι νέες διαπιστώσεις συνεισφέρουν στην καλύτερη κατανόηση της εγγύς του και της ευρύτερης τοπογραφίας και επιδιώκεται να συμβάλουν στον ευρύτερο προβληματισμό για την ταύτισή του».

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.