Άλλη μια «έξοδος» για το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Διοικούσας Επιτροπής του να ανοίξει «παράθυρα» συνεργασίας με παραπλήσιους φορείς σε ολόκληρη την Ελλάδα και με στόχο το περαιτέρω «άνοιγμα» στην κοινωνία.

Αυτή τη φορά ήταν η ενημέρωση των μελών και φίλων του «Αρχείου Πολέμου», στην έδρα του στην Αθήνα, όπου στεγάζεται η ιδιωτική συλλογή βιβλίων, περιοδικών και άλλου έντυπου και ακουστικού υλικού, ντοκιμαντέρ, φωτογραφιών και στρατιωτών μοντέλων του Ανδρέα Φρέρη και της Αναμπέλλας Λέβιν Φρέρη. Μια συλλογή που σχετίζεται με κάθε όψη του πολέμου, εστιάζεται όμως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την ενημέρωση για τους σκοπούς του Μουσείου και το υλικό του, αλλά και μια ευρεία παρουσίαση του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε η Ναζιστική Γερμανία στις 10 Ιουνίου 1944 στο Δίστομο, έκανε ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου, Χρήστος Παπανικολάου, οποίος παρουσίασε και σχετικό οπτικό και έντυπο υλικό.

Παράλληλα, για εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης του «Αρχείου Πολέμου», προσφέρθηκαν αντίτυπα του βιβλίου του Τάκη Λάππα – του πρώτου βιβλίου για το αποτρόπαιο έγκλημα στο Δίστομο, που γράφηκε και εκδόθηκε λίγους μόλις μήνες μετά τη Σφαγή.

Η πρωτοβουλία για την εκδήλωση προέκυψε από τον Ανδρέα Φρέρη και την Αναμπέλλα Λέβιν Φρέρη, όταν –πριν από λίγες εβδομάδες– επισκέφθηκαν το Δίστομο, το Μουσείο και το Μαυσωλείο, συγκινήθηκαν από το χρονικό της Σφαγής και εντυπωσιάστηκαν από τον τρόπο παρουσίασης και αφήγησης. Και ζήτησαν και οργάνωσαν –ενώ ήταν στο εξωτερικό– μια εκδήλωση στο «δικό τους σπίτι», μια ενημέρωση για τα μέλη, τους φίλους και τους επισκέπτες του «Αρχείου Πολέμου».

Ήταν μια πρώτη συνάντηση για «γνωριμία» του Αρχείου με το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού. «Δεν έχουμε ξαναζήσει μια τόσο ζεστή και ανθρώπινη ενημέρωση-περιήγηση σε μουσείο. Αυτό που νιώσαμε στο Δίστομο είναι πρωτόγνωρο», είπαν ευχαριστώντας για την ξενάγηση τον Χρ. Παπανικολάου, καλώντας τον ταυτόχρονα στην έδρα του δικού τους φιλόξενου αρχείου, για παρουσίαση του Μουσείου Διστόμου στους δικούς τους προσκεκλημένους.

Αυτό έγινε στην έδρα του Αρχείου (στην οδό Μηθύμνης 36, στην Πλατεία Αμερικής) και η εκδήλωση ήταν απόλυτα επιτυχής: «Δεν μας έμαθες μόνο πράγματα από την ιστορία του Διστόμου που δεν ξέραμε. Μας έκανες κυρίως να νιώσουμε πως γνωριζόμαστε από παλιά και ότι περπατήσαμε στους ίδιους δρόμους», σχολίασαν η Αργυρώ και ο Νίκος Μητρογιαννόπουλος, που παρακολούθησαν την εκδήλωση. «Εκείνο που μπορώ να σου μεταφέρω αντικειμενικά είναι πως από τους παρευρισκόμενους δεν υπήρξε ούτε ένας που να μην συγκλονίστηκε απ’ όσα είπες και έδειξες», συμπλήρωσαν.

Τι είναι το «Αρχείο Πολέμου»

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν για το «Αρχείο Πολέμου», σκοπός του είναι να εκθέτει διάφορα είδη υλικού, ώστε να παρέχει μια πολύπλευρη και σφαιρική εικόνα του πολέμου, συνδυάζοντας κείμενα, εικόνες, ήχο και μοντέλα.

Η πλειονότητα του έντυπου υλικού είναι στην αγγλική γλώσσα, υπάρχει όμως και εκτεταμένο ελληνικό υλικό, καθώς και μικρός αριθμός βιβλίων και περιοδικών στα γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά και κινέζικα. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος καλύπτεται λεπτομερώς, με αναφορές σε όλα τα μέτωπα: το Δυτικό, το Ανατολικό, της Μέσης Ανατολής, όπως και αυτό του Ειρηνικού.

Κάποια βιβλία αφορούν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και άλλους (αρχαίους ελληνικούς, Ναπολεόντιους κ.λπ.). Καλύπτονται, επίσης, οι πόλεμοι της σύγχρονης Ελλάδας, από το 1821 έως σήμερα, με έμφαση στον Ιταλογερμανικό Πόλεμο και τον Εμφύλιο.

Μεγάλος αριθμός ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην Ελλάδα και περιλαμβάνει σπάνιο υλικό, καθώς και μια μοναδική συλλογή έγχρωμων ταινιών από την Ελλάδα (της περιόδου 1934-1950).

Τέλος, υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη και μοναδική συλλογή επαγγελματικά κινηματογραφημένων συνεντεύξεων, που πραγματοποιήθηκαν ειδικά για τους σκοπούς του Αρχείου, με Έλληνες βετεράνους του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και του Εμφυλίου.

Το Αρχείο είναι ανοικτό σε όλο το ενήλικο κοινό με ιστορικά ενδιαφέροντα. Η επίσκεψη είναι εφικτή κατόπιν συνεννόησης με το προσωπικό του Αρχείου.