Τα τελευταία χρόνια, οι ανασκαφές στον χώρο του ιερού κοντά στο Καλαπόδι Φθιώτιδας έδειξαν την ύπαρξη λατρευτικής συνέχειας από τη Μυκηναϊκή περίοδο έως τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Ο δρ Nils Hellner (Αρχιτέκτων DAI) σε διάλεξή του με τίτλο «Η αρχιτεκτονική εξέλιξη από τον 14ο π.Χ. έως το 2ο μ.Χ. αιώνα στο Καλαπόδι Φθιώτιδας» θα παρουσιάσει λεπτομερώς τις δέκα διαδοχικές κατασκευαστικές φάσεις, οι οποίες δείχνουν την αρχιτεκτονική εξέλιξη από μικρά και απλά αψιδωτά κτίρια, κατασκευασμένα σε τοιχοβάτες από αργολιθοδομή και με ανωδομή από ωμές πλίνθους, σε πρώιμα κτίρια με αχυροσκεπή και ξύλινους πασσάλους σε λίθινες βάσεις, μέχρι τον ώριμο περίπτερο ναό με ξύλινους στύλους και λίθινο τύμπανο και τέλος τα επιβλητικά θεμέλια από έναν από τους ελάχιστους σωζόμενους ρωμαϊκούς ναούς στον ελλαδικό χώρο από opus caementitium.

Η διάλεξη, που θα δοθεί την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017, και ώρα 18:30 (ΕΜΠ, Κτήριο Αβέρωφ, αμφιθέατρο 2), πραγματοποιείται στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.