«Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στην Αρχαιολογική Υπηρεσία της Κρήτης, ο Νικόλαος Πλάτων αναγκάστηκε συχνά να αντιμετωπίσει σοβαρές υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, η οποία τότε –όπως δυστυχώς ακόμα και σήμερα– μάστιζε τη Μεγαλόνησο. Μερικές, ωστόσο, από τις υποθέσεις αυτές οδήγησαν τον ακούραστο επιστήμονα στην ανακάλυψη και συστηματική έρευνα αρχαιολογικών θέσεων, που σήμερα αποδεικνύονται θέσεις-κλειδιά στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε διάφορες πτυχές της αρχαίας ιστορίας του νησιού».

Αυτά αναφέρει ο Λευτέρης Πλάτων (Αναπληρωτής Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ) σε σχέση με το θέμα της ομιλίας του, με τίτλο «Αδημοσίευτα τεκμήρια από το αρχείο του Ν. Πλάτωνος σχετικά με τρεις υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, που οδήγησαν σε σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στη Μεγαλόνησο», που διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Με τη βοήθεια αρχειακού υλικού, αλλά και των προσωπικών αναμνήσεων του ίδιου του Πλάτωνος –όπως αυτές έχουν σωθεί στη δική μας μνήμη– στη μορφή προσωπικών διηγήσεων, διανθισμένων, κατά την προσφιλή του συνήθεια, με στοιχεία ανεκδοτολογικού χαρακτήρα, γίνεται μία απόπειρα «αναβίωσης» των πραγματικών περιστατικών, αλλά και του κλίματος της αρχαιολογικής εξερεύνησης της Κρήτης κατά το διάστημα 1935-1961, έχοντας ως αρχή την επεισοδιακή ανακάλυψη και εξερεύνηση του σπηλαίου του Αρκαλοχωρίου και ως τέλος την «περιβόητη» –λόγω και της σχετικά πρόσφατης ατυχούς προβολής της στην TV και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης– υπόθεση του σπηλαίου της αρχαίας Ινάτου (σημ. Τσούτσουρου).

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017, και ώρα 19:00, στη Βιβλιοθήκη του Καναδικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα (Διονυσίου Αιγινήτου 7, Αθήνα).