«Πορίσματα από συστηματικές και σωστικές ανασκαφές, επιφανειακές έρευνες πεδίου, αλλά και διεπιστημονικά ερευνητικά προγράμματα, όλα μαζί συνθέτουν μια πολύ καλή εικόνα για τα αρχαία λατομεία της Κορινθίας, παρουσιάζοντας ένα ευρύ φάσμα πληροφορίας, από την καταγραφή των θέσεων λατόμησης, μέχρι τη μικροσκοπική ανάλυση των πετρωμάτων που εξορύχθηκαν».
Αυτά αναφέρει ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Μπάρτζης εισάγοντάς μας στο θέμα της ομιλίας του, «Λατόμηση σπονδύλων κιόνων στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας», που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016, και ώρα 18:30 (ΕΜΠ, Κτήριο Αβέρωφ, αμφιθέατρο 2).
Σύμφωνα με τον κ. Μπάρτζη, η ως τώρα έρευνα καλύπτει σε ικανοποιητικό βαθμό ζητήματα της διαδικασίας λατόμησης ορθογωνικών όγκων λίθου. Στην παρούσα ομιλία θα γίνει μια προσπάθεια ανίχνευσης των τρόπων λατόμησης σπονδύλων κιόνων, μετά από μια εισαγωγή στη γεωλογία της Κορινθίας και στον τρόπο με τον οποίο η σύσταση των πετρωμάτων καθορίζει τις μεθόδους λατόμησης. Θα ακολουθήσει μια επισκόπηση των δύο τρόπων λατόμησης σπονδύλων, που έγινε εφικτό να εντοπιστούν στην περιοχή: α) Εξόρυξη ορθογωνικού όγκου και μετέπειτα κατεργασία ώστε το σχήμα να γίνει κυλινδρικό και β) Εξόρυξη απευθείας κυλινδρικού όγκου με κυκλικές αύλακες λατόμησης.
Τέλος, ο κ. Μπάρτζης θα εξετάσει τη λατόμηση των μονολιθικών κιόνων του ναού του Απόλλωνα στην Κόρινθο και θα διατυπώσει υποθέσεις εργασίας για το πώς μπορεί να οργανώθηκε και να υλοποιήθηκε το εγχείρημα της εξόρυξης αυτών των ρωμαλέων μονόλιθων.
Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.