Στην τελική ευθεία φαίνεται πως μπαίνει η δημιουργία του Μουσείου και Εκπαιδευτικού Κέντρου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, μετά τις διαδοχικές επισκέψεις που θα πραγματοποιήσουν σε Παρίσι και Βερολίνο, το διάστημα από 11 έως 15 Δεκεμβρίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ.
Το διήμερο 11 και 12 Δεκεμβρίου οι κύριοι Μπουτάρης και Σαλτιέλ θα συναντηθούν στη γαλλική πρωτεύουσα με τον πρόεδρο του «Memorial de la Shoah», ώστε να συζητήσουν τη συμμετοχή του Μνημείου του Ολοκαυτώματος του Παρισιού στο εγχείρημα της δημιουργίας Μουσείου και Εκπαιδευτικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη.
Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Βερολίνο, καθώς στις 14 του ίδιου μήνα θα συνεδριάσει η Επιτροπή Προϋπολογισμού του κοινοβουλίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
«Μόνο καλά νέα περιμένουμε από αυτό το ταξίδι. Στο Βερολίνο θα αναπτύξουμε τις ιδέες και το πρόγραμμά μας στο γερμανικό κοινοβούλιο για να προχωρήσει η επιχορήγηση των 10 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν προϋπολογιστεί από το γερμανικό κράτος για τη δημιουργία του Μουσείου», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 fm», ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ.
«Εμείς είμαστε έτοιμοι. Τον χώρο τον έχουμε. Το Μουσείο δεν θα είναι μόνο για τους Εβραίους. Θα αναδείξει την ιστορία της Θεσσαλονίκης και θα αποτελέσει πόλο έλξης πολλών τουριστών», πρόσθεσε ο κ. Σαλτιέλ.
Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας υποστήριξε πως «η Θεσσαλονίκη είναι αρκετά ώριμη να ξαναδεί το παρελθόν και να προχωρήσουμε στο μέλλον, ενωμένοι, αγαπημένοι, κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού, πράγματα που δυστυχώς είναι και σήμερα πάλι επίκαιρα».
Στην επίσκεψη στο γερμανικό κοινοβούλιο αναφέρθηκε μέσω του «Πρακτορείο 104,9 fm» και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος. «Υπάρχει η διάθεση από τη γερμανική κυβέρνηση να δοθεί ένα ποσό για το Μουσείο Ολοκαυτώματος και ελπίζουμε μέσα στο χρόνο να αρχίσει η ανέγερση του μνημείου. Είναι μια πρωτοβουλία που αφορά την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε.
Υπενθυμίζεται ότι για το Μουσείο Ολοκαυτώματος έχει παραχωρηθεί χώρος στην περιοχή του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού και έχει ήδη υπογραφεί από τον Δεκέμβριο του 2013 μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του κεντρικού δήμου, της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Το όλο εγχείρημα προχωρά βάσει σχεδίων που αποτέλεσαν δωρεά από μελετητικά γραφεία του Τελ Αβίβ και του Βερολίνου.