«Το Τελεστήριο της Ελευσίνας στις διαδοχικές οικοδομικές φάσεις του συνιστά τρόπον τινά ένα κλειστό σύνολο “υπόστυλων αιθουσών”: τα κτήρια αυτά έχουν την ίδια χρήση, ανεγείρονται στον ίδιο χώρο και καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον 2ο αιώνα μ.Χ. Προσφέρουν με τον τρόπο αυτό μια μοναδική ευκαιρία για τη μελέτη της ανάπτυξης του εσωτερικού χώρου στην αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική».

Η Ιουλία Καούρα (Αρχαιολόγος M.A., ΗU Berlin) θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Το Τελεστήριο της Ελευσίνας. Η ανάπτυξη του εσωτερικού χώρου και το ζήτημα της τυπολογίας» την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016, και ώρα 18:30 (ΕΜΠ, Κτήριο Αβέρωφ, αμφιθέατρο 2).

Όπως εξηγεί η κα Καούρα: «Το πρώτο μέρος της διάλεξης αφορά στην εξέλιξη του σχεδιασμού της αίθουσας του Τελεστηρίου και στην απόπειρα κατανόησης των εκάστοτε επιλογών. Στο δεύτερο μέρος προσεγγίζεται ευρύτερα ο τύπος των “υπόστυλων αιθουσών”. Ειδικά εξετάζεται η περίπτωση του Ωδείου του Περικλέους, που αποτελεί το μεγαλύτερο κτήριο της ελληνικής αρχαιότητας και το μόνο που υπερβαίνει σε μέγεθος το Τελεστήριο της Ελευσίνας. Μέσα από την εξέταση διαφορών και ομοιοτήτων, τίθεται το ζήτημα της καταγωγής του οικοδομικού τύπου, της εξέλιξής του και –εν τέλει– της σκοπιμότητας της εν λόγω τυπολογικής προσέγγισης».

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.