Μεταξύ 6 και 8 Δεκεμβρίου το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών φιλοξενεί την πρώτη Ελληνο-Νορβηγική ερευνητική συνεργασία στον τομέα των Κοπτικών Σπουδών, της μελέτης δηλαδή της οψιμότερης μορφής της αρχαίας αιγυπτιακής γλώσσας.

Εισηγητής του προγράμματος είναι ο δρ Αλέξανδρος Τσάκος, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Θρησκευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν όπου και  διδάσκει Κοπτικά. Μαζί του συνεργάζονται ο καθηγητής Einar Thomassen (Πανεπιστήμιο Μπέργεν) και ο δρ Christian Bull (ερευνητής Πανεπιστημίου Όσλο και Πανεπιστημίου Πρίνστον).

Βασικός συνεργάτης του προγράμματος στην Αθήνα είναι ο δρ Νίκος Κουρεμένος (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεολογική Σχολή, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ) που διδάσκει Κοπτικά στην Αθήνα. Μαζί του  συνεργάζονται ο αναπληρωτής καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας Δημήτρης Μόσχος, οι υποψήφιοι διδάκτορες Λευτέρης Καρακώστας και Εβίτα Σαρανταρίδη και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Βαγγέλης Παπαναστασίου και Μιχαήλ Γιούσσεφ.

Το κύριο τμήμα του προγράμματος αποτελεί ένα κλειστό στο κοινό σεμινάριο, κατά το οποίο θα επιχειρηθεί ανάγνωση, μετάφραση και ανάλυση του κοπτικού χειρογράφου BL80 (British Library 80, σύμφωνα με τον κατάλογο κοπτικών χειρογράφων του Bentley Layton), το οποίο παρήχθη στη χριστιανική Νουβία (το χώρο έρευνας του δρα Τσάκου) και αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή για το επονομαζόμενο Ευαγγέλιο του Βαρθολομαίου. Στόχος είναι μια νέα μεταγραφή και μετάφραση του χειρογράφου, η οποία και θα δημοσιευθεί από όλη την ομάδα.

Δημόσιες διαλέξεις

Παράλληλα θα δοθούν στα αγγλικά δύο δημόσιες διαλέξεις στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών (Τσάμη Καρατάσου 5, Αθήνα). Αναλυτικά:

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016, 19.30: Αλέξανδρος Τσάκος, «The Coptic Manuscript BL80 in the frame of medieval Nubian literacy».

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016, 19.30: Δημήτρης Μόσχος, «Eschatological Motifs in Egyptian Monastic Literature».

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Νορβηγικό Ινστιτούτο (τηλ. +30 210 92 41420, email norwinst@uib.no).