«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εντυπωσιάστηκε και με ρώτησε πότε ξεκίνησαν τα έργα της αναστήλωσης στην Ακρόπολη, δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτά», δήλωσε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, Ελένη Μπάνου, η οποία ξενάγησε πριν από λίγες μέρες τον Αμερικανό πρόεδρο στον Ιερό Βράχο. Η δήλωση έγινε κατά την έναρξη της διημερίδας που πραγματοποιήθηκε (18 και 19 Νοεμβρίου) στο αμφιθέατρο του μουσείου Ακρόπολης από την Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) και την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ), με τίτλο «Ειδικά Θέματα Έρευνας και Εφαρμογών στα Αναστηλωτικά Έργα της Ακρόπολης της Περίοδο 2010-2015».
«Στο προσεχές ΕΣΠΑ, μαζί με την ΥΣΜΑ, θα αναδείξουμε το παλαιό μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και τα γειτονικά κτίρια, με τέτοιο τρόπο ώστε να μετακινηθούν τα άτομα που απασχολούνται στις πρόχειρες εγκαταστάσεις της ΕΣΜΑ, σε έναν χώρο του μουσείου. Έτσι θα απελευθερωθεί μεγάλος χώρος στον Ιερό Βράχο και θα αναδειχθούν ακόμα καλύτερα τα αρχαία μνημεία», συμπλήρωσε η ίδια, που χαρακτήρισε εκπληκτικό το έργο που συντελείται στην Ακρόπολη και αγαστή τη συνεργασία με την υπηρεσία και την επιτροπή.
Είχε προηγηθεί ο χαιρετισμός του προέδρου της ΕΣΜΑ, καθηγητή Μανόλη Κορρέ, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση και τον θαυμασμό του για όλη την προσπάθεια που έχει γίνει έως τώρα στην Ακρόπολη από παλαιότερους και νεότερους, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «όλες αυτές οι επεμβάσεις δεν εφαρμόζουν μόνο υπάρχουσες γνώσεις, αλλά παράγουν και νέες».
Από την πλευρά της, η γγ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, εξέφρασε τη χαρά της για τους δύο φορείς, που συνεργάζονται αρμονικά σαν ένας προς όφελος του πιο σημαντικού μνημείου της Αθήνας και του πιο συμβολικού της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε διεθνές επίπεδο. «Η συμπόρευση αυτή φαίνεται έμπρακτα ότι είναι εξαιρετικά δημιουργική και παράγει μεγάλο και επιστημονικά άρτιο έργο, το οποίο αποτελεί τη συνισταμένη συλλογικής προσπάθειας και προσεγγίζει το μνημειακό σύνολο ολιστικά», σημείωσε η κα Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη. «Είμαστε ευτυχείς για τις εργασίες που γίνονται στην Ακρόπολη, η αφοσίωση που γίνονται οι δουλειές και η επιστήμη με την οποία υλοποιείται η έρευνα, πραγματικά εντυπωσιάζουν διεθνώς», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον δικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος του μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής.
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, που απηύθυνε χαιρετισμό τελευταία, κηρύσσοντας παράλληλα τις εργασίες της διημερίδας, εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη των πολιτών μπροστά στο έργο που επιτελείται. «Το έργο δεν είναι μόνο η αποκατάσταση της ύλης, των βράχων, της πέτρας. Κάθε κομμάτι κουβαλάει ένα μέρος άυλης μνήμης, ίχνη, όχι μόνο του σπουδαίου αρχιτέκτονα που συνέλαβε το έργο, αλλά και του απλού εργάτη που το σμίλευσε. Η συγκίνηση είναι βαθιά. Μου έρχεται στο μυαλό ένα απόσπασμα της Εκάβης, η οποία πιάνει την ασπίδα του Έκτορα και λέει “να, βλέπω το ίχνος από τον ιδρώτα του Έκτορα, του παιδιού μου, πάνω στην ασπίδα”. Αυτό είναι το ταξίδι του πνεύματος μέσα από την ύλη. Κι εσείς έχετε αυτό το σπουδαίο προνόμιο να διατηρείτε ζωντανή αυτή τη μνήμη για εμάς και για τις επόμενες γενιές. Σας ευχαριστώ πολύ και αισθάνομαι τιμή που είμαι εδώ ανάμεσά σας», τόνισε η υπουργός.
Στόχος της διημερίδας ήταν να παρουσιαστούν εξειδικευμένες μελέτες έρευνας στους τομείς της αρχιτεκτονικής, της δομικής αποκατάστασης και της συντήρησης επιφανείας, αλλά και ειδικότερα προβλήματα τεχνολογίας και εφαρμογών που εξετάστηκαν κατά την εξέλιξη των αναστηλωτικών προγραμμάτων στα μνημεία της Ακρόπολης, την περίοδο 2010-2015. Η διοργάνωση δεν είχε χαρακτήρα απολογισμού των ολοκληρωμένων έργων και δεν έθεσε υπό συζήτηση προτάσεις αποκατάστασης μελλοντικών προγραμμάτων, θέματα που αποτελούν αντικείμενο των Διεθνών Συναντήσεων για την αποκατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης.
Παράλληλα με τη διημερίδα διοργανώνεται από την ΕΣΜΑ, την Υπηρεσία ΥΣΜΑ και το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (ΜΕΛΤ), έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Εγγραφές στη Μνήμη: Ανακαλώντας στιγμές από την αναστήλωση των Προπυλαίων», στον πολυχώρο της έκθεσης «Άνθρωποι και Εργαλεία» του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (Πανός 19, Πλάκα). Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 9 Δεκεμβρίου 2016, παρουσιάζει αρχειακό υλικό από το Έργο Αποκατάστασης των Προπυλαίων, με κεντρικό θεματικό άξονα τη συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα στο αναστηλωτικό έργο το οποίο επιτελέστηκε στο μνημείο.