«Ο λακκοειδής τάφος IV του ταφικού κύκλου Α των Μυκηνών: Οι ταφές, τα σύνολα και η περίπτωση του “πρίγκιπα με τον κρατήρα της μάχης” 140 χρόνια μετά την ανακάλυψή του» είναι ο τίτλος ομιλίας του δρος Κώστα Πασχαλίδη (Επιμελητής Αρχαιοτήτων Τμήματος Συλλογής Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου) που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου.
«Στις 9 Νοεμβρίου 2016 συμπληρώνονται 140 χρόνια από την έναρξη των ανασκαφών του Ερρίκου και της Σοφίας Σλήμαν στον ταφικό Κύκλο Α των Μυκηνών, που είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση μιας νέας Αρχαιολογίας επί ελληνικού εδάφους και την επέκταση προς τα πίσω τού έως τότε χαρτογραφημένου χρόνου κατά οκτώ τουλάχιστον αιώνες, μια εξέλιξη που επέβαλε την τροπο ποίηση της παράθεσης των καταλοίπων του παρελθόντος τόσο στη βιβλιογραφία όσο και στα Μουσεία της εποχής. Χρειάστηκε με άλλα λόγια, ξαφνικά χώρος στο χρόνο» αναφέρει ο δρ Πασχαλίδης, σχετικά με το θέμα της ομιλίας του.
«Η ανασκαφή στο βασιλικό νεκροταφείο των Μυκηνών που έληξε στις 4 Δεκεμβρίου του 1876 έγινε σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς την απαραίτητη –ακόμη και για εκείνη την εποχή– τεκμηρίωση και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα όσα γνωρίζουμε από τις κατοπινές δημοσιεύσεις να είναι στην πραγματικότητα αποσπασματικά και ελλιπή. Ωστόσο, την έρευνα επέβλεπε εκ μέρους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ο Έφορος Αρχαιοτήτων Παναγιώτης Σταματάκης, άνθρωπος ακάματος, αθόρυβος και συστηματικός. Από την πρώτη ημέρα της υπηρεσίας του στην ανασκαφή σημείωνε όλη την πορεία της έρευνας σε χειρόγραφο ημερολόγιο, όπως προέβλεπε ο Νόμος. Προσπάθησε να θέσει όρους στη βιαστική και μαζική αποχωμάτωση των Μυκηνών από τον Ερρίκο Σλήμαν με αποτέλεσμα την κλιμάκωση της έντασης και την διακοπή των σχέσεών τους. Ο Σταματάκης έκανε τα αδύνατα δυνατά, προκειμένου να καταγράψει τα πεπραγμένα με κάθε λεπτομέρεια και κατόπιν να τακτοποιήσει και να μεταφέρει τα κινητά ευρήματα στην Αθήνα, για να τα εκθέσει ένα χρόνο μετά.
»Το ημερολόγιο του Παναγή Σταματάκη, που φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αξιοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν από δέκα χρόνια από την δρα Λένα Παπάζογλου-Μανιουδάκη, που ξεκίνησε την επανεξέταση του συνόλου των ταφών του Κύκλου Α. Στην εργασία αυτή, εξετάζουμε την περίπτωση του τάφου IV, αποδίδοντας το χρονικό της έρευνας, ταυτίζοντας τα διάσημα ευρήματα με τις ταφές και εστιάζοντας την προσοχή μας στην αινιγματική περίπτωση του νεότερου από τους ενήλικες νεκρούς του Κύκλου Α, του “πρίγκιπα με τον κρατήρα της μάχης”, που φαίνεται πως έζησε βίο βραχύ, με μεγάλες προσδοκίες».
Η 1η συνάντηση του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου για φέτος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016, στις 19:00, στο Αμφιθέατρο Α. Αργυριάδη (Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30).
Το Μυκηναϊκό Σεμινάριο διοργανώνουν οι: Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Ιφιγένεια Τουρναβίτου, Αιμιλία Μπάνου, Αφροδίτη Χασιακού.