Η αξία του διαπολιτισμικού διαλόγου και της συνεργασίας τονίστηκε από τους ομιλητές που πήραν μέρος στο φόρουμ «Κίνα-Ευρώπη: Πολιτιστικοί διάλογοι στην Ελλάδα», το οποίο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στην Αίθουσα του Βωμού, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Στο φόρουμ που διοργάνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα, μίλησαν μεταξύ άλλων ο Αριστείδης Μπαλτάς, υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ), καθώς και ο Λιου Γιουνσάν, μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου και της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ της Κίνας.
«Είναι “ευτυχής στιγμή” που γίνονται αυτοί οι πολιτιστικοί διάλογοι. Είναι ευτυχές το ότι οι φίλοι μας οι Κινέζοι διάλεξαν την Ελλάδα ως πρώτη χώρα για να ανοίξουν τον διάλογο με την Ευρώπη», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπαλτάς, που ανακοίνωσε ότι το επόμενο έτος θα είναι έτος πολιτιστικών ανταλλαγών και συνεργασίας σε επίπεδο πολιτιστικών βιομηχανιών.
Στην ιδιαίτερη σημασία του διαλόγου ανάμεσα στον ελληνικό και στον κινεζικό πολιτισμό αναφέρθηκε από τη μεριά του ο κ. Τσουκαλάς. «Θα πρέπει να εγκύψουμε στις ιδέες και στις αξίες που απασχόλησαν τους προγόνους μας. Οι ιδέες δεν είναι αιώνια θέσφατα, είναι προϊόντα της ιστορίας, αποτελούν όμως τη μόνη βάση πάνω στην οποία μπορούμε να σκεφτούμε για τον κόσμο που θέλουμε, να αναζητήσουμε αυτό που δεν υπάρχει ακόμα, αλλά και τη δυνατότητα ενός κοινού μέλλοντος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΙΠ.
«Οι πολιτισμοί αλλάζουν μέσα από τις διαπολιτιστικές ανταλλαγές από τις οποίες και εμπλουτίζονται», δήλωσε ο κ. Λιου Γιουνσάν, τονίζοντας ότι οι διαδράσεις αυτές ενισχύουν την παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη.
«Προτείνουμε μια αρμονική κοινωνία στο πνεύμα του Κομφούκιου», συμπλήρωσε ο Κινέζος πολιτικός, εστιάζοντας στη σημασία του διαλόγου και της συνεργασίας, αλλά και στον σεβασμό στην ισότητα και στη διαφορετικότητα. «Η οικονομική παγκοσμιοποίηση μας έχει κάνει να εξαρτώμαστε ο ένας από τον άλλον, να συνεργαζόμαστε για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας τη συνεργασία στο εμπόριο, την οικονομία, αλλά και στη δημιουργική βιομηχανία. «Να προωθηθεί το project του λιμένα Πειραιά, η ενάλια αρχαιολογία, να διευρύνουμε τις διμερείς σχέσεις μας, να μάθουμε ο ένας από τον άλλον. Ας ανοίξουμε ένα νέο καλύτερο κεφάλαιο στις σχέσεις μας» κατέληξε.
Κινεζικό αγγείο της 1ης χιλιετίας π.Χ. στο ΕΑΜ
Στο πλαίσιο του φόρουμ έγιναν τα αποκαλυπτήρια κινεζικού χάλκινου αγγείου της πρώτης χιλιετίας π.Χ. Το αγγείο, διακοσμημένο με δράκοντες, θα βρίσκεται για τρεις μήνες στην Αίθουσα του Βωμού, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη θεμελίωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.