Εκτεταμένες παρεμβάσεις για την ανάδειξη και προστασία της Ακρόπολης της Ρόδου και του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου, πρόκειται να πραγματοποιηθούν από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014-2020», από το οποίο θα διατεθούν 1.600.000 ευρώ.
Με απόφαση του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, το έργο εντάσσεται στο σχετικό πρόγραμμα, με στόχο «η Ακρόπολη της Ρόδου να προστατευθεί, να αναδειχθεί και να λειτουργήσει ελκυστικά προς τον επισκέπτη, μέσα από την διαμόρφωση ενός οριοθετημένου αρχαιολογικού συνόλου, που περικλείει μια σειρά σημαντικών αρχαιολογικών μνημείων».
Η αρχαία Ακρόπολη Ρόδου διαμορφώθηκε την κλασική εποχή και καλύπτει έκταση 900 στρεμμάτων. Η μνημειακή αυτή ζώνη, περιλαμβάνει, στο βόρειο τμήμα, τα ερείπια του ναού του Διός Πολιέως και της Αθηνάς Πολιάδος, κατάλοιπα μνημειώδους στοάς και τέσσερις υπόγειες σπηλαιώδεις κατασκευές (Νυμφαία). Στο νότιο τμήμα, σε διαμορφωμένο πλάτωμα του λόφου, περιλαμβάνει το ναό του Πυθίου Απόλλωνος, μερικώς αναστηλωμένο και κατάλοιπα οικοδομήματος, πιθανόν ναού της Αρτέμιδος. Χαμηλότερα, περιλαμβάνει το στάδιο και το ωδείο, αναστηλωμένα κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας, ίχνη καταλοίπων του Γυμνασίου και άλλα σπηλαιώδη ιερά.
Οι μελέτες προβλέπουν διαμόρφωση, ανάπλαση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, αποκατάσταση του ναού του Πυθίου Απόλλωνος και του συνόλου των μνημείων, καθώς και εγκατάσταση των υποδομών λειτουργίας του.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία οριοθετημένου αρχαιολογικού πάρκου, μέσα στο οποίο διαμορφώνεται οργανωμένος επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος, που θα περικλείει τα σημαντικότερα μνημεία: Το στάδιο, το ωδείο, το ναό του Πυθίου Απόλλωνα, τα τέσσερα υπόγεια νυμφαία και το ναό της Αθηνάς Πολιάδος και του Διός Πολιέως.
Προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία υπαίθριου μουσειακού χώρου για την τακτοποίηση και τεκμηρίωση των υπαρχουσών επιγραφών, αρχιτεκτονικών και άλλων αρχαιοτήτων, που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτες στον αρχαιολογικό χώρο και προέρχονται από το Γυμνάσιο και τα άλλα μνημεία.
Η παρέμβαση ολοκληρώνεται με την διαμόρφωση οργανωμένων αρχαιολογικών διαδρομών, με σημάνσεις και επεξηγηματικούς πίνακες για την τεκμηρίωση των μνημείων, με την αποκατάσταση των αρχαίων οδικών αξόνων και αξιοποίηση νεότερων μονοπατιών της εποχής της τουρκοκρατίας, με την διαμόρφωση υπαίθριων καθιστικών, την ανάδειξη θέσεων πανοραμικής θέας και πληροφόρησης, τη δημιουργία χώρου πρασίνου.
Τέλος, υπάρχει πρόβλεψη και για χρηστικές εγκαταστάσεις, όπως η δημιουργία εισόδων-εξόδων, εκδοτηρίων, οργανωμένων χώρων στάθμευσης, αναψυκτηρίου και λοιπών βοηθητικών χώρων, παράλληλα με την κατασκευή ή και επισκευή των βασικών υποδομών λειτουργίας του χώρου (φωτισμός, ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση).
Στο πλαίσιο της ανάδειξης της Ακρόπολης της Ρόδου, προβλέπεται η οργάνωση ημερίδας σχετικής με τα μνημεία, ο σχεδιασμός ψηφιακής εφαρμογής ενημέρωσης του κοινού, καθώς και η κατασκευή μακέτας του αρχαιολογικού χώρου, για άτομα με προβλήματα όρασης και εκτύπωση ενημερωτικών φυλλαδίων και σε γραφή Braille.
Στη μελέτη του έργου έχει προβλεφθεί η διαμόρφωση ειδικού διαδρόμου πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο για τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα, που θα συνδέονται με τις διαδρομές του χώρου και θα μπορούν να κινηθούν και μικρά αμαξίδια.
Τα οφέλη από την ολοκληρωμένη παρέμβαση στην Ακρόπολη της Ρόδου θα είναι πολλαπλά και εξαιρετικά θετικά, αφού οι ελάχιστες δυνατές επεμβάσεις που επιχειρούνται, συμβάλλουν τα μέγιστα στη διατήρηση του ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και της ιδιαίτερα μεγάλης βιοποικιλότητας της περιοχής.
Παράλληλα, ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας ακρόπολης είναι ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού της Ρόδου και η ανάδειξή του συμβάλλει αποφασιστικά στην τόνωση του τουριστικού ενδιαφέροντος, καθώς βρίσκεται σε ένα από τα πλέον τουριστικά μέρη της Ελλάδος και σε περιοχή που εντάσσεται στους θαλάσσιους δρόμους του τουρισμού της κρουαζιέρας.
Η αποκατάσταση και η συντήρηση του χώρου και των μνημείων, τα καθιστά αντικείμενο και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με τη συστηματική ενημέρωση των μαθητών και των σπουδαστών, όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και όλων των πολιτών.
Το σημαντικότατο αυτό έργο πολιτισμού, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.