«Διαπιστώνω κάθε μέρα και πιο έντονα, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να θεωρηθεί χώρα μουσείο», υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, εγκαινιάζοντας δύο καινούργιες αίθουσες στο αρχαιολογικό μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου, η μία εκ των οποίων περιλαμβάνει ως κυρίαρχο στοιχείο τους δίδυμους Κούρους της Τενέας, που κατασχέθηκαν στα χέρια αρχαιοκαπήλων το 2010 και εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό.
«Δεν υπάρχει γωνιά σε αυτόν τον τόπο» τόνισε ο Αριστείδης Μπαλτάς, «που να μη φέρει στα σπλάχνα της χιλιετίες ιστορίας με τις περιπέτειες, τις καταστροφές, τις αλλαγές πολιτισμικών υπόβαθρων και πολιτισμικών στόχων, τα νέα δεδομένα, τα νέα τεχνήματα, τα νέα αριστουργήματα που καλούμαστε με τη σειρά μας να υπηρετήσουμε.
Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επεσήμανε ακόμη πως: «Ήδη εδώ, όπως και αλλού στην Ελλάδα, ένα νέο μουσείο ανοίγει τις πύλες του. Όχι μόνο στη νεολαία, όχι μόνο με τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα και με την εισδοχή νέων τεχνολογιών –που μπορούν να καταστήσουν την περιήγηση στο μουσείο πολύ πιο πλούσια και με πολλές προεκτάσεις– αλλά κυρίως ανοίγει τις πύλες του για να συνδεθεί με την υπάρχουσα κατάσταση κάθε πόλης, τον υπάρχοντα πολιτισμό με τα δικά του χαρακτηριστικά και λειτουργίες, ως ένας νέος σύγχρονος χώρος. Με αυτό τον τρόπο οφείλουμε να αρχίσουμε και εμείς σε ό,τι μας αφορά, στο σύντομο πέρασμα μας, να καταστήσουμε και τους προγόνους μας περήφανους για αυτά που μπορούμε να πράξουμε από εδώ και πέρα».
Ο κ. Μπαλτάς ευχαρίστησε τον Έφορο Αρχαιοτήτων Κορινθίας, Κωνσταντίνο Κίσσα, «για τη συλλογική διάσταση που έδωσε στην κατασκευή, στη λειτουργία και στην εξέλιξη αυτού του μουσείου» και επεσήμανε ότι «κάθε μουσείο, κάθε αρχαιολογικός τόπος δεν μπορεί να υπηρετηθεί σωστά, αν δεν συνενώσουν τις δυνάμεις τους για έναν κοινό σκοπό, άνθρωποι, ειδικότητες, γενιές».
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης επεσήμανε στο χαιρετισμό του το ρόλο της Αρχαίας Κορίνθου και υπογράμμισε ότι «η περιφέρεια Πελοποννήσου επενδύει στον χώρο του πολιτισμού, κλασικό, θρησκευτικό και σύγχρονο». Προσθέτοντας ότι έχει εντάξει και χρηματοδοτήσει έργα που ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ και βαίνουν προς ολοκλήρωση, ενώ είπε πως έχουν ενισχυθεί όλες οι προσπάθειες των υπηρεσιών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας που φτάνουν περί τα 600.000 ευρώ.
Επιπλέον, ο Πέτρος Τατούλης συμφώνησε με τον υπουργό ότι ο πολιτισμός αποτελεί πυλώνα για τη χώρα, αλλά θα πρέπει, είπε, να αρχίσει αυτό να αποδίδει και να αποκτήσει κι αυτή την ικανότητα. Σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι πέρυσι το αρχαιολογικό μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου είχε 160.000 επισκέπτες, γι’ αυτό, συμπλήρωσε, η προσπάθεια όλων πρέπει να είναι η ένταξη του πολιτισμού και των μνημείων στην αναγκαιότητα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.
Ο δήμαρχος Κορινθίων, Αλέξανδρος Πνευματικός, ανέφερε πως έχει την αίσθηση ότι η Αθήνα ανταγωνίζεται την Κόρινθο για την πλούσια ιστορία της και ζήτησε από τον υπουργό να δημιουργηθεί ένα μεγάλο σύγχρονο μουσείο για να στεγάσει τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής. Υπογράμμισε τον αγώνα των αυτοδιοικητικών και άλλων παραγόντων της Κορινθίας, για να επιστραφούν στην Κόρινθο οι δίδυμοι Κούροι της Τενέας, και συνεχάρη τον προϊστάμενο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, Κ. Κίσσα, και όλη την ομάδα των αρχαιολόγων, για το ανασκαφικό έργο που απέδειξε επιστημονικά και με ευρήματα το δίκαιο των ισχυρισμών τους και είχε ως αποτέλεσμα να επιστραφούν οι Κούροι στον τόπο καταγωγής τους, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ακόμη, ο δήμαρχος ζήτησε από τον υπουργό να αποκατασταθούν οι ζημιές και να φωτιστεί η Ακροκόρινθος, δηλώνοντας μάλιστα ότι ο δήμος Κορινθίων δέχεται να συγχρηματοδοτήσει το έργο.
Η μουσειακή έκθεση που εγκαινιάστηκε εκτός από τους δίδυμους Κούρους της Τενέας με τις λάρνακές τους, που για πρώτη φορά εκτίθενται, περιλαμβάνει ακόμα ευρήματα από τις κώμες και τα ιερά της Κορινθίας και ανεκτίμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς όπως η «Σφίγγα της Αετόπετρας» και ο «Λέων του Κοράκου».